2018-10-06 2211 瀏覽
國慶夜有朋自遠方來, 食餐貴氣中菜。呢位朋友每次黎香港都話要食中菜, 佢話好食喎。本尊出街通常都食西餐。 因為呢位友人, 令我認識多左唔同嘅中菜廳前菜- 維港夜景點樣唔同角度睇, 都係好睇十年普洱友人有飲開靚茶, 對此冇咩comment炒魚塊, 唔記得咩魚, 不過外面酥脆, 裡面嫩肉多汁, 食左第一啖就開始逐片逐片咁食, 未曾食完便掛念, 絕對會因為佢而回頭!!! 萵筍炒黑豚肉萵筍爽脆, 加左少許辣椒炒, 香辣惹味豆腐煲嗰啲黑色嘅酸酸地, 原來係楊桃菌, 綠色嘅豆, 好甜, 我估係蜜糖豆裡面嗰啲豆, 真係講究花膠燴伊麵眼闊肚窄, 睇落少少地, 差啲食唔晒, 味道淡淡地, 都幾好呀錦上添花9:00 煙花匯演傾傾下偈有爆炸聲, 我又背窗坐, 第一下俾佢嚇親! 23 分鐘, 滿足璀璨嘅夜空, 多左份喜悅, 令各人面上不禁帶上微笑。尾隨仲有棋子餅畫上今晚圓滿嘅句號。
國慶夜
有朋自遠方來, 食餐貴氣中菜。
前菜- 維港夜景
點樣唔同角度睇, 都係好睇
十年普洱
友人有飲開靚茶, 對此冇咩comment

萵筍炒黑豚肉
萵筍爽脆, 加左少許辣椒炒, 香辣惹味
豆腐煲
嗰啲黑色嘅酸酸地, 原來係楊桃菌,
綠色嘅豆, 好甜, 我估係蜜糖豆裡面嗰啲豆, 真係講究

花膠燴伊麵
錦上添花
9:00 煙花匯演
璀璨嘅夜空, 多左份喜悅, 令各人面上不禁帶上微笑。
尾隨仲有棋子餅畫上今晚圓滿嘅句號。
2018-10-01