2023-05-12 73 瀏覽
阿爸鮮食放工路經上環永樂街,見到一間個名好得意既餐廳,咁啱又要買飯比我darling食,就諗住入去望下有咩食。阿爸鮮食個名好有家庭feel,而佢地主張賣新鮮食材同埋唔落味精都同家既概念好符合。呢到落單好似車仔麵既模式,揀好湯底,之後揀麵同餸就可以落單。話咁快就就有得拎外賣,不得不讚店主細心,麵同湯分開之餘,仲要係密封包裝,食既時候先打開,唔會浸淋啲麵之餘仲非常衛生,而湯就放係密封既手抽膠兜入面,一滴都冇瀉出黎,抵讚。搭咗個零鐘車返到去,一打開仲係熱辣辣,保温方面都好唔錯。我地一碗叫咗鮮濃骨湯,配紅薯寬粉,配料揀咗凍豆腐,胡椒豬肚丸,自家製魚餅同埋陳皮魚蛋。濃骨湯比較清,唔會過咸,飲完亦冇涸喉感。配料份量好多,好滿足。尤其要講下自家製魚餅,魚肉味濃郁,爽口彈牙,同屋企整既真係好似,食落有種親切感,係家的味道。紅薯寬粉好有咬口,煙煙韌韌非常好食。另一碗就叫咗蕃茄濃骨湯,配淮山麵,配料有萵筍,麻吉燒,北海章魚丸同埋蜆。我更鐘意呢個帶鮮甜既濃骨湯,配淮山麵感覺好健康。蜆清潔得好好,一粒沙都冇架,而且有鮮甜味,加咗蜆令個湯更加好味,建議大家食既一定要加呀!真係好高質!💕💕😘😘
阿爸鮮食