2020-12-14 787 瀏覽
餐廳位於亞士厘道盡頭的一樓,裝潢帶點中國風,周邊有很多中式茶壼擺設,座位之間感覺鬆動,環境舒適。我們擅長用味道表達,夠招積,不過我鐘意。餐廳主打川味烤魚,就嗌番個招牌菜嚟試吓,另外加咗幾個餸,食完個魚可以加湯落去打邊爐。麻辣烤多寶魚,(嗌每一款烤魚都會跟三款時令素菜,今日嘅指定素菜係雲耳、萵荀同埋芋絲),多寶魚肉質嫩滑,口感細緻,雖然魚骨比較多,但係食到呢個幼滑嘅程度絕對值得付出,烤魚嘅辣度揀咗大麻辣,我覺得個辣度大約等於譚仔嘅三小,麻味方面可以再突出啲,烤魚用咗大量蔥、蒜、辣椒等等嘅五辛香料嚟做調味,鮮香味美,味道無得彈。雲耳同萵荀爽口,芋絲索盡煲底嘅調味,沒有不好吃的理由。風琴豆腐串,條魚食到咁上下就加湯打邊爐,豆腐串果然同風琴一樣一排排,食落個感覺有啲似炸豆卜,喺每一排風琴式嘅罅度索盡多寶魚嘅湯汁,非常惹味。魚皮餃,烏蠅館呢度嘅魚皮餃廚師會先將佢淥到七八成熟,上枱之後只係放入湯汁入面,稍微翻滾多一陣就食得,非常貼心。土豆粉,原本我諗住嗌寛粉呢一類用嚟襯川味嘅無敵配搭,但係伴侶話想搞搞新意思,試吓呢隻未食過嘅土豆粉,土豆粉口感特別,個口感係介乎上海麵同埋薯粉之間,煙靱得嚟又有啲彈牙

我們擅長用味道表達,夠招積,不過我鐘意。

土豆粉,原本我諗住嗌寛粉呢一類用嚟襯川味嘅無敵配搭,但係伴侶話想搞搞新意思,試吓呢隻未食過嘅土豆粉,土豆粉口感特別,個口感係介乎上海麵同埋薯粉之間,煙靱得嚟又有啲彈牙,值得一試。