招聘中
1天前
1天前
14天前
餐廳: 譚仔三哥米線 (德福廣場2期)
資訊:

2017-07-04 1462 瀏覽
《譚仔三哥》同《譚仔丸龜》一直以黎都係香港鬥得難分難解,直至《譚仔》出現左《丸龜》呢個後台,賴生先知道原來一碗米線可以值十億,咁我係咪都應該開番間賣米線既呢?不過佢地之所以由新界鬥到九龍再鬥出香港,都未分到勝負既原因其實好簡單。佢地2者之間有個好明顯既不同之處,一家專注於湯底著墨於米線,一家精於小食,所以都各有粉絲! 如果想食米線,我地會去搵《三哥》,如果想食小食,我地會去搵《譚仔丸龜》至於一向鍾情於小店既賴生同屈小姐,偶爾都會去下D連鎖食店食既,米線就係其中之一啦!而今次賴生同屈小姐黎到既,係專注於湯底著墨於米線既《譚仔三哥》,正因如此,我地今次就由米線講起先1)雞肉竹笙煳辣薯粉:5⭐️5⭐️係比《三哥》既煳辣湯底既,一向都鍾意食米線既我地其實都食過不少知名既米線舖頭,但講到湯底,其實屬於連鎖店既《三哥》亦都係一個唔錯既選擇,至少佢係賴生同屈小姐既食之記憶入面佔據左一小角落既位置,最起碼我地記得食過有印象!煳辣湯底香辣有致,而出色既係在於佢既煳香!,呢個湯底一飲落去就湧出陣陣既香料味,同微妙既辣味細膩融洽,暖入喉嚨先品嚐到一點點既辣意,令人享受之餘,亦不會辣到毫無味覺,天氣凍食呢個湯,真
,咁我係咪都應該開番間賣米線既呢?

,米線就係其中之一啦!

雞肉竹笙煳辣薯粉
1)雞肉竹笙煳辣薯粉:5⭐️

煳辣湯底香辣有致,而出色既係在於佢既煳香
,呢個湯底一飲落去就湧出陣陣既香料味,同微妙既辣味細膩融洽,暖入喉嚨先品嚐到一點點既辣意,令人享受之餘,亦不會辣到毫無味覺,天氣凍食呢個湯,真係暖上心頭!

所以呢個湯配以索湯既配料例如竹笙,豆卜,腐皮等等,絕對係上佳既選擇
當然跟米線/薯粉都味道一絕,連湯食真係不禁令人讚歎,難怪一碗米線可以值成十億

牛肉金菇蕃茄薯粉
2)蕃茄牛肉金菇薯粉:4⭐️

而《三哥》新推出既蕃茄湯既表現都令人滿意,蕃茄味徘徊於整個湯底之中,香甜可口

可惜既有2點,食得出落左茄膏,令蕃茄湯底味道偏甜,但天然既酸味就失晒色。

其二,係佢加左酸菜,酸菜同蕃茄真係水火不容嫁,兩者係唔應該同時出現,搞到蕃茄湯有D怪怪地,食食下有一陣奇特既雲南風味,實在係⋯一種污染

所以要扣1⭐️!

尖椒皮蛋
3)尖椒皮蛋 : 2⭐️

當論及《三哥》既小食呢⋯⋯你就會發現點解會有人去食《譚仔丸龜》而唔係食《三哥》喇!

就以呢味尖椒皮蛋爲例,《三哥》既皮蛋本身已經無乜皮蛋味,即使個皮蛋皮好彈口,但欠缺左皮蛋味,就等於失去左食皮蛋既意義

尖椒汁呢,同皮蛋好明顯分左手,滲唔到入皮蛋之餘,本身亦唔夠味
辣同酸都唔夠喉。

反觀《譚仔丸龜》既皮蛋本身重皮蛋味,而蛋黃位置偶有半流心,而且汁底本身夠濃,用於撈米線食味道亦佳,所以有佢棒場客亦不出爲奇。

生菜
4)油菜(全走):4⭐️

份量都幾好呀,有半粒西生菜,不過中間有D好黃,感覺唔係咁新鮮呢

總結

去連鎖店食米線?《三哥》啦煳辣湯的確令人眼前一亮,印象深刻,而且夠晒獨特,坊間都少呢種味道既湯底。而《譚仔丸龜》果碗米線⋯⋯純粹係為左食飽就算啦,毫無印象可言。

要揀小食既話,《譚仔丸龜》就好過三哥好多啦

#但首先你要搵到個肯陪你食譚仔既女朋友先
#賴生有屈小姐啦