2019-10-23
茶匠 清水一方園 #奧運呢間又有綠茶甜品又有日式定食,仲要係由日本人打理。Set 3 玉子燒定食 $88玉子燒唔係平時壽司餐廳會食到甜嘅嗰種,呢款係咸嘅玉子燒,一咬落去都幾juicy,再配埋一個烏冬、薯仔沙律、一碗湯、一塊蕨餅,比想像中飽。呢杯唔使加錢嘅茶反而好味過佢嘅抹茶,帶點甜味,幾清香特別。味道:3.8/5性價比:4/5Set 5 忌廉鮮蝦番茄闊條麵 $88 +$18 一方園抹茶 佢啲闊條麵好好食,有少少芝麻粒喺麵條入面,個食法好似沾面咁,將啲闊條麵點我個忌廉鮮蝦番茄湯到,湯底好濃郁,除咗番茄蓉喺入面之外,仲有好香嘅蝦鮮味,味道唔錯。不過個抹茶就有好大陣粉嘅味,有啲似元氣沖出嚟嗰啲抹茶,有待改進。味道:4/5性價比:4/5一方園抹茶雪糕 $58雖然當日我哋係嗌一方園抹茶甜湯,不過睇返個Menu,呢一個應該係抹茶雪糕,不過雪糕溶咗都會變成湯嘅好似係😂😂😂 雪糕分別係抹茶味同牛乳味,兩者味道偏甜,抹茶味唔算太突出,係大眾接受到嘅抹茶味,不過抹茶控就可能會有少少失望。另外仲有一舊舊類似抹茶奶凍嘅嘢,質地好滑脱脱,不過同我想像中嘅口感又出入,本來以為係類似蕨餅咁煙煙韌韌,不過原來係一咬就
呢間又有綠茶甜品又有日式定食,仲要係由日本人打理。
Set 3 玉子燒定食 $88
味道:3.8/5
性價比:4/5
味道:4/5
性價比:4/5
一方園抹茶雪糕 $58
另外仲有一舊舊類似抹茶奶凍嘅嘢,質地好滑脱脱,不過同我想像中嘅口感又出入,本來以為係類似蕨餅咁煙煙韌韌,不過原來係一咬就斷。而且雖然呈深綠色,不過抹茶味一啲都唔出,有少少失望。另外佢嘅白玉都比較粉,食落去無味,麻麻。不過好在佢嘅雪糕同埋紅豆都夠甜,而且紅豆味重非常出,所以撈埋一齊食都可以接受。
味道:2.5/5
性價比:2.5/5
雖然呢張鋪頭都主打抹茶嘅製品,不過出奇地佢嘅鹹食係好味過佢嘅甜食好多,而且都抵食啲,建議大家食佢嘅set~