2024-07-28
今日去油麻地買嘢,經過彌敦道見到呢間小草十八怪,樓底好高,望入去好多人,於是到入去試吓佢哋啲嘢好唔好食。自選石鍋米線:呢度嘅招牌係石鍋米線。湯底本身想試香辣金湯,但又怕太辣,所以揀咗清淡少少嘅火腿肉骨湯。配料要咗9款,分別係腐皮、唐生菜、芽菜、雞肉、蟹柳、豬肉丸、冬菇、鯛魚片、花膠仔。米線好彈牙,用石鍋上可以好好保存溫度,食落熱辣辣。鳳爪排骨荷葉飯$56: 除咗米線,飯嘅選擇亦都好多,有韓式石鍋飯、籠仔荷葉飯、煲仔飯,我哋試咗佢嘅鳳爪排骨荷葉飯。飯唔會過濕,有好香嘅荷葉香味。鳳爪同排骨蒸嘅時間都啱啱好,好入味,而且份量十足。跟餐可以加小食,要咗九制陳皮炸雞 (加$12),一共有3件。雞肉做到皮脆肉嫩,唔會好油膩,表皮仲有陳皮嘅味道。另外加咗金華火腿湯浸娃娃菜(加$9),份量唔算好多,但好夠味。飲品要咗熱檸檬水 (加$5),另外一杯係特飲話梅柑桔檸檬熱飲 (加$18)。特飲飲落有話梅同金桔嘅鹹味,再加上檸檬嘅味道,又鹹又酸,都幾開胃。呢度嘅嘢食豐儉由人,款式選擇多,難怪會吸引到咁多人入去醫肚。
自選石鍋米線:
鳳爪排骨荷葉飯$56: