2024-07-15
炙燒豚肉味玉拉麵 $95豚肉大大舊,肥:瘦 = 1:1湯底好濃、夠咸(小編偏重口)蛋則蛋白冇流心,但都未至於全熟。花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108雖然成件事好台式,唔似日式,但對花雕雞毫無抵抗力嘅小編決定試下🤤第一啖先飲湯。嘩!好濃嘅花雕酒味!!!😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍鍾意食花雕雞同飲酒🍻嘅一定鍾意!🤤平時嘅花雕雞係凍食🥶,宜家係兩片熱喇喇,極大、極厚、又滑嘅雞卷,超入味,熱食🔥又好正喎,酒味好似比凍食仲出添👍🏻平時我食麵鍾意食到一半加調味(eg辣粉)轉換下口味,但今次我由頭食到尾都冇加,唔想破壞咗個酒味❤️❤️❤️配菜有炸牛蒡(就咁食小編覺得偏油)(學座銀?但座銀炸得好食啲😛)、木耳(份量幾多)、紅棗(少少甜養生feel)、杞子小編慢慢食,食到最後麵都唔太發漲。軟硬度正常。小編覺算是幼麵,掛湯能力高,唔洗每啖都另外舀湯都可以啖啖花雕酒同雞白湯底味👍🏻🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊結論豚肉好食,肉嘅份量對比其他拉麵店可以話係慷慨🫶🏻特別的限定拉麵值得一試🫶🏻🫶🏻🫶🏻
豚肉大大舊,肥:瘦 = 1:1
湯底好濃、夠咸(小編偏重口)
蛋則蛋白冇流心,但都未至於全熟。
花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108
第一啖先飲湯。嘩!好濃嘅花雕酒味!!!
😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
鍾意食花雕雞同飲酒🍻嘅一定鍾意!🤤
🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊
結論
豚肉好食,肉嘅份量對比其他拉麵店可以話係慷慨🫶🏻
特別的限定拉麵值得一試🫶🏻🫶🏻🫶🏻