2020-03-30 37 瀏覽
今時今日,想出街食餐飯,都會想揀間質素高之餘又唔會太多人,最重要就係餐廳要注重衛生,咁就食得安心又放心。所以去到銅鑼灣,我同朋友就決定行遠少少,去大坑搵野食。一向都覺得大坑呢個地方好特別,位於銅鑼灣同天后之間,無商業既氣息,而且仲帶點外國風情,好似好多國家既菜式都會喺呢度搵到咁。今日我地就打算食日本菜,所以就揀左呢間NikuNiku.Niku Niku係一間主打和牛燒肉既日本餐廳。「NikuNiku」呢個咁可愛既名,原來譯返做中文就係「肉肉」咁解。Niku係日文既發音,日文就係「肉」既意思,睇到個名就令人覺得呢度必定係肉類既專家。我地點左特上和牛小排、雜錦內臟盛合、日本赤雞腿肉用黎烤肉同埋一個和牛Toro蓋飯。🐮特上和牛小排 $390牛小排肉質紮實,而且油脂分佈非常靚,簡單燒好兩面,食落口有入口即溶既感覺🐮雜錦內臟盛合 $200喺日本燒牛內臟係好普遍,亦都好受歡迎。有啲人會覺得動物既內臟有腥臭味,而且形狀怪異,所以都唔會食。但事實上,只要經過正確處理,內臟就唔會有腥臭味,而且更加有一份獨特既美味。所以,喺香港,通常只有高級既燒肉店先會提供各式各樣既內臟。雜錦內臟盛合分別有牛舌、牛腸同埋

🐮特上和牛小排 $390

🐮雜錦內臟盛合 $200

喺日本燒牛內臟係好普遍,亦都好受歡迎。

雜錦內臟盛合分別有牛舌、牛腸同埋牛橫隔膜。呢份咁豐富既盛合都只係$200, 實在非常抵食,尤其適合初嘗內臟既朋友。

牛舌切片型式奉上,厚薄適中。牛舌口感嫩滑,肉質柔軟而且多汁,係其他部位都唔能夠媲美既。

牛橫隔膜其實係幫助牛牛呼吸用既肌肉,所以其實佢又算係內臟,又算係牛肉。横隔膜肉質柔軟、油花分布均勻、肉味濃烈,連唔太接受到牛內臟既朋友都話好食。

牛大腸比較肥美,當燒烤過後油香濃郁,而且仲有少少焦脆。牛腸口感特別柔軟,雖然油脂多,但味道清爽,唔會覺得好油膩。

🐣日本赤雞腿肉 $145

雞腿肉非常滑,而且肉味濃郁,店鋪有將雞肉醃過,調味剛剛好。

🍚和牛Toro蓋飯 $175

新鮮既生牛肉呈現係絕佳既粉紅色,雖然係生牛肉,但完全無腥味或者覺得難以吞嚥,配埋生雞蛋撈飯食,非常美味。