2023-07-08
早幾日食完日本菜,吃貨既我又開始心郁郁想食😈但又唔想食重複既餐廳,於是就係收工附近搵埋朋友一齊撐枱腳,重點係今日好熱🥵最後揀左依間係V Walk商場既漁釧,完全係發現新大陸既感覺🤫裝修充滿日式木系風格,有大量清酒做裝飾,空間闊落,選擇好多,有壽司,刺身丼,拉麵,卷物,鐵板等等,最後嗌左5款菜式,每款都好滿意🤭✨極上四式刺身丼🐟 $138四式刺身分別有三文魚、帶子、吞拿魚蓉和赤蝦,三文魚份量都多,有around十二舊,仲有d係腩位🥰油脂豐富,幾款魚生都好新鮮,厚肉飽滿,每一啖都可以刺生+飯咁食🤪完全唔驚唔夠刺身送飯。帶子鮮甜,赤蝦肉質彈牙,吞拿魚蓉份量都唔少,見幾好食再追加左一份吞拿魚腩卷!!依個丼飯晚市黎講好抵食👍🏻出去尖沙咀/旺角地鋪都唔止依個價,最重要係刺身份量足夠,絕對值得再黎😎✨足量香蔥吞拿魚腩卷$148本來係想叫香芒大蝦卷8件,但諗諗下又覺得差唔多價錢食吞拿魚腩好似抵d,亦有諗過menu張圖會唔會吹大左,咁多餡料。事實證明我諗得太多真係好大舊🤩夾上手果陣仲因為太多餡料跌哂出黎😂真係好論盡哈哈。講番食材本身,吞拿魚腩蓉美味,混合香口既油脂😋啖啖滿足💯而且完全唔會好油膩,因為中間
✨極上四式刺身丼🐟 $138
✨足量香蔥吞拿魚腩卷$148
本來係想叫香芒大蝦卷8件,但諗諗下又覺得差唔多價錢食吞拿魚腩好似抵d,亦有諗過menu張圖會唔會吹大左,咁多餡料。事實證明我諗得太多真係好大舊🤩夾上手果陣仲因為太多餡料跌哂出黎😂真係好論盡哈哈。講番食材本身,吞拿魚腩蓉美味,混合香口既油脂😋啖啖滿足💯而且完全唔會好油膩,因為中間會有一條青瓜仔,清新既感覺會中和番,而且佢飯唔算多,其實幾好🤓
✨鐵板牛舌 $68
望落好似唔大碟,但牛舌份量都ok,可惜牛舌薄切得好細塊,所以口感煙韌彈牙度差少少,相比其他菜式係有點失望,但醬汁就好吸引😁甘甘甜甜,有少少似壽喜燒汁,加上軟腍既洋蔥入味,每一啖都有想加一啖白飯既衝動😛🍚
✨鰻魚柳川鍋 $102
鰻魚柳川鍋簡稱滑蛋鰻魚🤣鰻魚份量都多差唔多大半條分左4舊,洋蔥汁香濃惹味🤤甜甜地,滑蛋嫩滑,亦混合左鰻魚醬汁既味道,兩者融為一體,至於鰻魚肉都十分厚身😚亦無骨,大滿足,整碟菜式配埋飯食一流,最後將刺身丼既飯用左黎配滑蛋鰻魚,信我,好夾😈
✨濃厚醬油雞白湯拉麵 $108
最後驚唔夠飽就嗌多左一份雞白湯拉麵,老實講都係純粹想嗌d 熱辣辣濕濕地既菜式暖下個胃😏畢竟佢都唔係主打食拉麵既鋪頭。但估唔到完全喜出望外,雞白湯,味道濃郁而且湯身濃稠🥳忍唔住飲左3,4啖先開始試佢既麵質,話出色過大部分九龍既拉麵地鋪都不為過,配料有木耳,紫菜,蔥粒,溫泉蛋,但就完全唔係流心,有點傷心😭叉燒就偏薄身但係有炭燒既味道,油脂香口,入口即化,都幾好味😙
✨白桃梳打/蘋果梳打
果汁味好出,梳打有氣夏天消暑一流,蘋果味會較為好飲😁
小總結,絕對會再食既一間高質日本菜餐廳,不論係刺身/熟食/拉麵都好好食☺️食材新鮮,份量足料又抵食🤞🏻而且仲係商場入面地方就腳,唔洗下下係尖沙咀/旺角周圍搵地鋪食日本菜,尤其係夏天,真係行多兩步都已經大汗搭細汗🥵