難得今日放假,一瞓醒就突然好想食一啲豆漿粢飯嗰類型嘅早午餐,所以就特登嚟到新蒲崗呢一間餐廳開餐。其實自己都有食開一間同樣係新蒲崗同一類型嘅餐廳,但係今日就諗住搞D新意思,試吓豆漿大王睇下會唔會有新驚喜2:00pm嚟到,既唔係午餐時段又未到下午茶,但入邊都坐爆曬人,見到咁多人,心諗應該都唔會差得去邊嘅。雖然好多人,但係都唔使等位。坐低就拎餐牌落單!⭐️凍熱豆漿黎到豆漿大王,當然要飲豆漿。叫咗一款凍一款熱,熱嘅係無糖的,可以按自己需要/喜好加糖。凍豆漿甜度適中,豆味也很香。⭐️咸粢飯粢飯的油條睇落乾爭爭,原來好鬆脆,飯糰入面都是滿滿的肉鬆。外面的糯米比較軟同淋。即點即包熱辣辣,大小適中,好味😋⭐️秘滷肉碎拌麵滷肉飯就食得多,今次嘗試肉碎拌麵。肉碎偏瘦不肥,有口感,配上有勁度的麵條,味道剛剛好。⭐️紅油抄手總共有五粒,第一下食落去覺得辣度剛剛好,之後仲有一種回辣的感覺,十分刺激。紅油的麻香味非常香濃,入口後與抄手的豬肉韭菜餡融合,好開胃。⭐️肉鬆奶脆多我非常鍾意食炸饅頭,今次第一次嘗試呢款由炸饅頭改裝的甜品。佢係用半個炸饅頭上面加上滿滿的肉鬆同煉奶,味道同口感都十分新奇。肉鬆嘅鹹香混合煉奶的奶甜,再加

雖然好多人,但係都唔使等位。坐低就拎餐牌落單!
豆漿

紅油抄手

⭐️紅油抄手
肉鬆奶脆多

⭐️肉鬆奶脆多
我非常鍾意食炸饅頭,今次第一次嘗試呢款由炸饅頭改裝的甜品。佢係用半個炸饅頭上面加上滿滿的肉鬆同煉奶,味道同口感都十分新奇。肉鬆嘅鹹香混合煉奶的奶甜,再加上饅頭外脆內軟,有意想不到的效果。

酥炸雞翼麵

⭐️酥炸雞翼麵
因為想食隻雞翼,所以叫呢碗麵。估唔到呢度嘅雞翼都幾有驚喜,外皮炸得好酥脆,雞肉都入味,有啲似麥當勞嘅脆香雞翼

總括而言,豆漿大王的CP值高,價錢平未到好,值得推薦
2019-12-14
豆漿