2024-06-06 120 瀏覽
早有聽聞呢間新開嘅生煎包店最近好hit,鍾意食生煎包嘅我梗係要黎朝聖啦!約左朋友星期六黎上環分店食,下午2點左右好快就可以入座喇!我地兩個都未食野,所以叫左4隻生煎包外,再叫左一碗雞絲酸辣湯麵,同埋一碗擔擔麵,一次過試曬招牌上海菜式。首先上場嘅係雞絲酸辣湯麵,份量大大碗,熱辣辣,而且用料十足!酸辣湯好開胃,唔會太辣,好適合為生煎包解膩。麵條好似烏冬咁好掛湯,不知不覺已經食曬大半碗。之後擔擔麵好快就黎喇,放上枱已經聞到香香嘅花生同花椒味,賣相令人垂延三尺。今次嘅麵條就係正宗嘅幼麵,非常彈牙,配上濃香嘅湯汁,簡直味蕾大爆發啊!個人係十分推薦呢道菜式嘅!食下食下主角終於出場喇 - 4隻新鮮熱辣嘅生煎包!比我想像中大隻,輕輕咬一口皮,見到入面滿滿嘅湯汁已經食指大動!係湯汁多到漏出來之前趕快飲左佢,好清甜呢!然後,再慢慢享受煎到金黃香脆嘅包,配上充足嘅豬肉餡料,超級大滿足!整體而言,劉興記嘅菜式種類豐富而且份量充裕,非常抵食!

整體而言,劉興記嘅菜式種類豐富而且份量充裕,非常抵食!