2017-08-19
黃埔花園半日遊, 又行埋黃埔號睇傢俬, 真係多姿多彩一日都行唔曬, 行到腳仔軟想搵間餐廳坐低歇一歇, 講到黃埔嘅食街一定係德民街一帶,仲聽講有唔少特式小店。於是我哋就搵到呢間燒烤堂,店外裝修以居酒屋嘅格局,原來已經俾佢吸引住都唔知。每台客坐低無耐都有店員介紹同推介幾款小食。當中包括牛仔骨,服務態度相當良好。講解過後,憑著張菜單紙仔就點咗以下食物。1,燒雞皮2,虎皮尖椒3,芥末豬頸肉4,黑豚肉韭菜花卷5,牛油蒜蓉焗雜菌5,鵪鶉蛋蟹子冷蕎麥麵6,韓式牛仔骨其實整體食材我覺得極新鮮,燒得夠晒火喉香噴噴,而個人覺得,精髓係在於枱上的兩支調味粉,一支係辣粉,另一支係類似孜然粉的東西,極配合重口味的我。意想不到的是雞皮竟帶比我驚喜,原來係一大塊上,仲燒到卜卜脆,隨自己喜好加上辣粉後,極邪惡,第一次咁食燒雞皮,飲埋支冰凍啤酒正爆!至於被推薦的牛仔骨,真係有韓燒嘅感覺,帶有小甜的風味,將骨位同肉切好分開,食的時候不會太大件而且小塊更加入味,用生菜包住泡菜甘青瓜條甘筍條,別具一番風味。對比一般嘅串燒店都整到皺皮又扁又腍,呢度質素包括環境真係的確高一線,喜歡食串燒嘅朋友呢度有得諗。
1,燒雞皮
2,虎皮尖椒