2019-04-07
今日同男朋友去銅鑼灣感受下七人欖球賽嘅氣氛,行到攰攰地便搵地方抖下,食下野。呢排天氣濕濕熱熱,搞到個人胃口都麻麻,想食啲清清地冇咁油膩嘅野。琴日行過馬鞍山知道莆田做緊蟶子嘅推廣,便去利舞台莆田看看有沒有做,好好彩一樣有做。今日天氣太熱,想食d清爽野,便叫左冰鎮苦瓜做前菜,上枱十分吸晴,整到食朵蓮花咁,配左個蜜糖伴吃,甘甘甜甜就又如人生丫,苦瓜片薄,十分爽脆新鮮,食後喉嚨十分舒服。跟住嘅係主角莆田蟶子出場,好似日本名丫,正式嘅名係哆頭蟶子,店內的電視不斷播有關嘅介紹。但貪食的我只顧眼前嘅蒜蓉清蒸蟶子同鐵板鹽焗蟶子,蒜蓉清蒸聖子的蒜蓉是輕輕炸過的,蟶子是開邊蒸的,蒸得剛好,再配合埋已調較的豉油,十分惹味,如果有碗白飯就淨撈汁都可食一碗飯;鐵板鹽焗聖子食得出最原始的鮮味,隻隻肥美飽滿,一放入口一咬,鮮味在口內爆發。話明清清地,梗係要食豆腐啦。我哋點咗個家鄉燜豆腐,感覺有啲似老少平安但沒有魚肉,用砂煲煮的能一路keep住個好熱嘅溫度,豆腐好有豆香,再配佢自家製嘅辣媽辣椒醬,簡直係天衣無縫,辣椒醬是酸酸的,有點似泰式嘅醬汁,十分醒胃。食開咗個胃,便要叫個紫菜燜飯來填填個胃,又係用砂煲上,可以慢慢
食開咗個胃,便要叫個紫菜燜飯來填填個胃,又係用砂煲上,可以慢慢欣賞都唔怕凍。紫菜燜飯鮮味十足,感覺清爽沒有負擔,好輕易唔覺唔覺就食晒。
最後在店員推介下點左個甜品,叫黃金京粿,係外面包了脆焦糖嘅粿(類似年糕但比年糕爽身的),雖然食材簡單,但出奇地好食。
總括而言,整體食物相當有水準,環境又舒適,服務又欣勤,呢餐食得十分愉快滿足。