2014-09-25
長到我咁大個女,今次都係第一年同爸爸媽咪慶祝佢地周年紀念飯,今次來呢到都係佢地揀嘅,記得上一次來已經係好幾年前的母親節喇。雖然我同哥哥對潮州野都唔太好,我就更加冇乜野好食啦,不過難得(真係好少)一家落街食飯,佢地想食乜都去的啦!!因為不嬲都知呢間野係冇得Book位又成日都Full哂驚有排等,所以呢晚我一收工即刻去搵位喇,我地搵到位後,爸爸都係7點3來到喇,好快已經叫好餸添。上菜速度都極之快,只係最後的炒蜆等得較耐啫,其實以我地食過呢頭的食店,「生昌」已經算係呢邊貴得來份量也算是合理的了,因為好多間嘅味道都只係一般,有D更是難食的呢.....雖然我唔喜潮州菜,不過又的確OK嘅,比起早年食過果次好左添,爸爸媽咪更感滿意啦!!最緊要佢地將來日子更恩愛快樂!!呢晚我地一家人點了以下野食:① 鹽焗烏頭 (大 $118)② 獅頭鵝肉 (中 $95)③ 潮州煎蠔餅 (中 $88)④ 馳名沙茶牛肉介蘭 ($88)⑤ 金不換炒蜆 ($88)⑥ 一碗白飯 ($10)Total:$487 ① 鹽焗烏頭:魚油極豐富,肉質鮮嫩好滑,豆醬唔太咸好味,本身對烏頭麻麻又怕腥的,都覺讚! ② 生昌鹵水鵝:鹵水汁唔太咸,
最緊要佢地將來日子更恩愛快樂!!
呢晚我地一家人點了以下野食:
① 鹽焗烏頭 (大 $118)
② 獅頭鵝肉 (中 $95)
③ 潮州煎蠔餅 (中 $88)
④ 馳名沙茶牛肉介蘭 ($88)
⑤ 金不換炒蜆 ($88)
⑥ 一碗白飯 ($10)
Total:$487
題外話/補充資料:
去到係要自己搵位嘅,D職員係唔會理你,就算你同佢講話要4位,佢都會叫你自己搵下,最後都係由老闆帶我地入房坐咋。