2011-06-14
為提早慶祝父親節,訂了ToTT's 的Sunday brunch. 因為太遲訂位,所有無得坐窗口位。一坐低,馬上要了香檳,侍應帶來不熟悉的品牌Billecart Salmon 而唔係之前飲開的Moet,頓時有D驚。但係原來此champagne飲落重好過Moet. 第一啖覺得幾酸,但飲落就比Moet醇厚,飲到尾texture 都maintain到,氣泡亦見細緻。後來google search 先知Billcart Salmon係產至家族酒莊,無大量生產,所以自然冇咁出名。輪到食物,當然主打生蠔,非常新鮮甜美,不過只得澳洲蠔,唔知法國蠔係唔係唔啱時候。另外,海鮮重有蜆、Alaska蟹腳、翡翠螺、小龍蝦。蜆出奇地肥美,頗有驚喜。熱盤方面,爸爸激讚燒牛肉,話其他自助餐地方唔會有咁靚嘅貨色,果然食落牛有牛味,冇根兼唔鞋。而我就不斷食即煎鵝肝,異常甘香,真係唯有講句「膽固醇萬歲」!另外值得一提俘cheese嘅選擇,有6-7款,包括brie, Camembert,goat, herb cheese and raclette,算多種類。甜品方面,都有6-8款選擇,cheescake, mango s
甜品方面,都有6-8款選擇,cheescake, mango strudel, bread pudding等,其中bread pudding 就最好食。