2019-12-18
片皮鴨放題吸引左我黎食,我地渣車泊係商場對面既停車場,行條天橋就到啦,成日好怕出香港區去難搵停車場,估唔到又幾方便,7點到達,已經9成滿座。京香閣有兩款自助餐選擇,一款包半隻加拿大龍蝦($268),另一款包巨型大虎蝦一隻($228)我地簡左半隻加拿大龍蝦自助餐。冷盤、主菜、點心、甜品,多達五十幾款,最緊要汽水任飲,除了有汽水,仲有豆漿,竹蓆茅根水。自助餐每人有一碗蟲草花膠燉雞湯,好足料,呢款湯好滋補暖身,真材實料。半隻加拿大龍蝦-有4種煮法,我簡了芝士焗龍蝦,有點像上湯芝士,龍蝦肉厚,肉質爽滑,真係啖啖肉片皮鴨都係自助區,經常見到多人排隊。片皮鴨侍應片得好好,每片有皮有肉,餅皮都好貼心,用上蒸籠一路用火暖住,唔會凍晒,食個陣都仲係熱辣辣。冷盤:醉蝦,涼拌小茄子,醉蝦入晒味,蝦肉爽口彈牙小菜:翡翠炒蝦仁、腰果雞丁、干煸四季豆點心:小籠包,皮厚薄適中,入面超多湯汁甜品:桂花糕、高力豆沙,豆沙鍋餅,酒釀丸子高力豆沙,豆沙鍋餅紅豆沙餡甜了小小,我比較鐘意食桂花糕,味道不會太甜,淡淡的桂花味
片皮鴨都係自助區,經常見到多人排隊。
冷盤:醉蝦,涼拌小茄子,醉蝦入晒味,蝦肉爽口彈牙
小菜:翡翠炒蝦仁、腰果雞丁、干煸四季豆
點心:小籠包,皮厚薄適中,入面超多湯汁
甜品:桂花糕、高力豆沙,豆沙鍋餅,酒釀丸子