2018-04-17
昨天同班friend去西營盤食了個好正的牛肉火鍋, 食咗好多牛唔同位置的肉, 又新鮮又好味, 而且價錢適中,個個食到捧肚才每人三百幾, 抵食又好食! 我們叫了個鴛鴦酸菜牛骨湯底, 一邊是香辣開胃的酸菜湯威, 另一邊是香濃的牛骨湯底, 牛骨湯真的有好多舊連肉的牛骨在裡面, 見到鋪在枱面的餐枱紙, 我們才知道原來牛唔同部位有唔同的名稱, 而且淥來食的時間都不一樣, 張餐枱紙好清晰的告訴你咩部位的牛肉需要淥幾長時間, 於是我們大家都好有興趣, 叫了好幾款牛肉, 有黑百葉, 牛駝峰, 胸口膀, 滑尾龍, 牛朴肉, 牛舌及金花趾, D牛肉部位不同, 連它們的肉紋及顏色都大不一樣, 胸口膀是全奶白色的, 有D似筋的顏色, 但它是切到一片片的放在碟上, 按照餐紙上的指示去淥來食, 又香又滑又有咬口, 從未食過咁樣的食材, 好有牛味, 好好食! 仲有金花趾, 這款切片的牛肉好有牛香,因為是新鮮牛肉, 真的食到牛肉的鮮香, 超正! 我們仲聽到隔離枱order幾碟這金花趾來打邊爐, 食過就知道這款叫金花趾的牛肉超好食, 打邊爐一流! 牛舌不用講, 肉質爽滑, 都唔錯! 滑尾龍是純瘦的鮮牛肉, 上枱時有
我們叫了個鴛鴦酸菜牛骨湯底, 一邊是香辣開胃的酸菜湯威, 另一邊是香濃的牛骨湯底, 牛骨湯真的有好多舊連肉的牛骨在裡面, 見到鋪在枱面的餐枱紙, 我們才知道原來牛唔同部位有唔同的名稱, 而且淥來食的時間都不一樣, 張餐枱紙好清晰的告訴你咩部位的牛肉需要淥幾長時間, 於是我們大家都好有興趣, 叫了好幾款牛肉, 有黑百葉, 牛駝峰, 胸口膀, 滑尾龍, 牛朴肉, 牛舌及金花趾, D牛肉部位不同, 連它們的肉紋及顏色都大不一樣, 胸口膀是全奶白色的, 有D似筋的顏色, 但它是切到一片片的放在碟上, 按照餐紙上的指示去淥來食, 又香又滑又有咬口, 從未食過咁樣的食材, 好有牛味, 好好食! 仲有金花趾, 這款切片的牛肉好有牛香,因為是新鮮牛肉, 真的食到牛肉的鮮香, 超正! 我們仲聽到隔離枱order幾碟這金花趾來打邊爐, 食過就知道這款叫金花趾的牛肉超好食, 打邊爐一流! 牛舌不用講, 肉質爽滑, 都唔錯! 滑尾龍是純瘦的鮮牛肉, 上枱時有隻新鮮雞蛋在上面, 店家告訴我們將雞蛋與鮮牛撈勻再放進火鍋中, 果然D牛肉用蛋包住淥熟之後好嫩滑, 一D都唔會鞋, 都是非常好食! 款款牛都好食, 唔同質感, 唔同味道, 但全部都好新鮮, 好好味! 就連牛肉餃及牛丸都一樣咁好味! 淥咗牛肉之後的湯底淥響鈴和青菜都是零舍好味道!
除咗火鍋, 都估唔到這間的涼拌小菜都是超水準的, 我們叫了個冰麻牛, 是用牛肚, 牛肉, 青瓜, 花生及一些麻辣材料整的一道涼菜, 唔太辣, 很有花椒香味, 同川菜館食的涼拌菜有得fight. 食完真的令我們很滿足, 樣樣都好好味! 原來這間都有幾間分店, 下次我會再去, 再食它的牛肉, 超好食!