2024-11-13 0 瀏覽
📍新羅寶韓國餐廳一入到去先知原來2011-2018入過米芝蓮, 即刻對佢多咗期待😋不過我係食完先睇返, 原來佢openrice都幾多負評😯因為係個friend帶我嚟食, 所以原本完全唔知😶‍🌫️不過我會覺得體驗都真係唔算差✨🤔侍應唔識講中文係真, 但係應該聽得明少少廣東話, 不過我覺得態度都ok, at least會幫主動我地refill茶壺. 雖然唔再係米芝蓮, 啲食物我都真心覺得幾好食✨❣️牛尾湯飯 kkori gomtang每人各自叫咗一個湯飯再share 一個小食. 我真係覺得我依個最好食✨😹 雖然會有啲oil bubble喺湯面,可能會覺得好油膩, 不過真心唔會✨唔會話佢好fresh但係絕對唔油膩✨牛味好重, 但係唔會覺得太多🫧唔油膩但係會覺得好creamy, not about the texture but the feeling 🫧 配飯真係啱啱好🫶🏻牛尾都係超級軟熟, 而且脂肪好膠質🫶🏻真係好好奇咁大嚿肥肉可以做到咁彈牙好有骨膠原嘅feel, 而且唔滯🥰💰130❣️牛肉菜湯 (解酒渴)飯 sagol-haejangguk唔知係咪真係解酒用㗎呢😝湯底亦都真心唔錯,有陣好特別嘅
📍新羅寶韓國餐廳

❣️牛尾湯飯 kkori gomtang
💰130

唔知係咪真係解酒用㗎呢😝湯底亦都真心唔錯,有陣好特別嘅味, 唔係好似牛尾湯creamy嘅feel, 都唔係雜錦湯咁湯, 比較濃厚🥸
💰120

❣️雜錦湯飯
比想像中多海鮮嘅感覺😹對比起另外兩款比較清淡但係絕對唔係冇味🫶🏻
💰110

❣️辣燴海鮮年糕 haemui tteok-jjim
原本見menu有2個🌶️🌶️以為好辣, tho我唔係好食得辣嘅都接受到, 真係有喺韓國食辣嘅感覺(個人覺得韓國嘅辣同香港嘅辣係唔同嘅(即使係韓式餐廳都係咁話)may be bcs 韓國嗰隻辣就算佢辣都入到口, 條脷唔會痛, 而且辣得有種味喺度🤔) so i like it ✨🫶🏻年糕好軟糯好入味😝
💰155

#銅鑼灣美食 #韓國美食 #湯飯 #新羅寶韓國餐廳 #利舞臺廣場 #利舞臺