2019-03-03
今日朋友生日, 但係朋友出哂名奄尖, 唔知同佢食乜野好, 所以決定係屋企煎幾塊靚扒俾佢嘆下啦~ 如果唔想俾AEON, 一田, CITY SUPER 劏, 就一定要諗下去官塘個D工廠大廈睇睇, 之前都試過一兩間~ 品質有好有唔好~ 但係上年美食節見到一個叫"賣肉求榮"既凍肉攤位, 第一個名已經吸引我睇睇啦~ 第二佢SHOW出黎D肉係幾靚~ 當時拎咗咭片, 佢地話佢地黎緊會係官塘開SHOW ROOM 門市都有得買, 今日又去開官塘就去睇睇~ 上到去鋪面不算大~ 幾個凍柜咁~ 老闆好熱心介紹佢地既牛扒, 有美國PRECIOUS USA PRIME, 有日本和牛, 有澳洲PRECIOUS M6-9 既和牛, 仲有好多西班牙火腿, 急凍海鮮, 紅酒白酒, 仲有魚子醬等等. 因為今次目的係睇牛扒, 我想要扺食夾大件, 老闆推介咗我買 PRECIOUS USA PRIME肉眼 同 PRECIOUS USA PRIME西冷, 肉眼買咗一PACK兩塊10oz的~ 西冷買咗一大舊20oz的舊切返去煎焗. PRECIOUS USA PRIME肉眼---簡單用黑椒+海鹽煎, 肉份好好~ 好林,
PRECIOUS USA PRIME肉眼---簡單用黑椒+海鹽煎, 肉份好好~ 好林, 勁濃油香, 一d筋都冇~ 品質保証~
PRECIOUS USA PRIME西冷厚切--- 一大班人大大舊咁上枱開心share就最好, 有睇頭, 用黑椒+海鹽+rosemary簡單醃下, 煎香四面, 再拎去焗爐220度焗15分鐘, 中間啱啱好粉紅色, 肉質好嫩, 西冷既係西冷, 佢既肉味比肉眼更濃...
總結: 賣肉求榮既美國牛扒係出色既, 比市面同grade既牛扒平30-40%, 性價比相當高, 下次要買牛扒一定會再去~ 值得推介~