今晚黎到呢間朋友介紹的餐廳,發現美食的境界真係無盡頭,絕對要share一下,呢次的重點唔係食材的級別,唔係價錢好抵,而係烹調的方式。餐廳特色係牛吉列御膳,同樣係食牛排,但係佢好巧妙咁用左吉列crossover燒肉的方式,令到各位食家感受牛排唔同的味道。因為唔係大時大節,呢餐只係點左入門級定食同一個小食。其實我唔係好鍾意秋葵滑潺潺的口感,不過朋友叫左就試下。出奇地因為冰鎮的製法令佢爽口左,亦無咁滑潺潺,加上調味汁令到味道更清新。御膳定食都包括幾多野,有吉列牛、溫泉蛋、味噌湯、漬物、沙律等。珍珠飯上面加左少少木魚,撈埋隻溫泉蛋一齊食即刻變左另一個層次。漬物係蟹味菇,個樣係有幾分似松茸,味道濃郁。形狀成個波果件係龍蝦薯仔沙律,口感好似食芋泥咁,裏面真係有龍蝦肉架!右下角3樣係特色調味料,分別係柚子胡椒、岩鹽、粗粒wasabi。另外仲有3款特色調味醬汁,分別係燒肉汁、芥末醬、柚子檸醋。重點來了,廚師先將安格斯牛排外層以吉列的方法炸香,切開一塊塊內裡仲係粉紅色,時間同火候要控制得好。然後食家就自己用小鐵板燒熟牛肉塊,每邊大概燒30至40秒,就有7至8成熟。我發現用小小力按住肉塊來燒,可以令外層更

呢次的重點唔係食材的級別,唔係價錢好抵,而係烹調的方式。

令到各位食家感受牛排唔同的味道。
因為唔係大時大節,呢餐只係點左入門級定食同一個小食。
冰鎮秋葵伴紫蘇汁
其實我唔係好鍾意秋葵滑潺潺的口感,不過朋友叫左就試下。

安格斯牛吉列御膳

漬物係蟹味菇,個樣係有幾分似松茸,味道濃郁。

另外仲有3款特色調味醬汁,分別係燒肉汁、芥末醬、柚子檸醋。
重點來了,廚師先將安格斯牛排外層以吉列的方法炸香,

切開一塊塊內裡仲係粉紅色,時間同火候要控制得好。

我發現用小小力按住肉塊來燒,可以令外層更脆更快鎖住肉汁。

再配合6款特色調味料及醬汁,可以帶出唔同變化,

我個人比較喜歡柚子檸醋同岩鹽,可以簡單引出肉味又唔會喧賓奪主。

同樣係安格斯牛排,處理和食法令到成個感覺唔同晒,可見創新變化非常重要。讚!
2017-03-03
冰鎮秋葵伴紫蘇汁