2016-01-26 1099 瀏覽
柴灣新開左間群記,食評未有文章,我就試吓做第一個.......曾試過爽腩河,崩沙腩河,面珠墩河,坑腩河,咖哩坑腩飯;不過無論配合那一款食材一碗麵最主要嘅靈魂便是湯底,主打清湯牛腩當然是用牛骨清湯,濃郁嘅牛骨味加清甜籮白味調教得不錯,不會太鹹而且喝完亦不會太口渴。而招牌菜爽腩是牛腩近肚皮爽脆煙韌的軟組織,邊皮口感爽口有些似薰蹄,腩肉肉質炆得更是軟軟腍腍,既爽口又可口。崩沙腩與爽腩質感差不多,崩沙腩還多了一層肥膏。自問小弟見識淺薄從未食過牛面珠墩,第一次食口感及質感其實有些似牛𦟌或紅燒牛肉的感覺,牛肉味濃。不過對坑腩便有些失望,炆得未夠腍,肉質帶點韌及比較乾身, 還有少少渣添。食來食去都是湯河,見有飯食提供便試吓他們的咖哩坑腩飯;咖哩是椰汁咖哩派,咖哩味濃但相對比較鹹,坑腩亦是以上的問題。食過咁多間潮式牛腩店,真心說群記整體上實在不錯。還有許多不同部位牛腩可供選擇,款色齊全確稱得上是一間牛腩專家。而且一碗麵的價錢只是30元有找,絕對是經濟實惠。
崩沙腩河
面豬墩河