2021-08-10
話說今日經開大角咀交收,交收完之後就準備食嘢。喺附近搭巴士嘅時候見到呢間田記。門口寫住食牛腩專門店。而且望入去陸陸續續都見到有食客,於是就嚟一碗試吓啦。餐廳面積都算大。睇咗一輪之後決定食佢個牛三寶米線,見到每台食客都會追加菜。原來只要幫襯佢粉麵加$9就可以多一個菜。對比起出面,加一個菜都要10幾廿蚊。可以話非常抵食。最後我都決定追加一碟生菜。飲品方面我就叫咗杯凍啡。唔使一陣,碗米線已經上枱啦。牛三寶米線,入面分別有牛肚,牛腩同埋牛筋。先講個湯底。味道非常之濃郁。情不自禁咁飲咗幾啖。呢點值得一讚,因為我之後都冇覺得頸渴。咁即係證明湯底入面冇加到味精。講返三位牛主角。牛筋一啲都唔靭,湯底亦都索晒入去。牛腩一啲都唔騷。好有咬口。牛肚亦都係好好食。生菜雖然只係加$9,但係份量都唔算少。而且亦都好爽口。食得多肉之餘亦都要食返啲菜平衡吓。另外值得一讚嘅係,我覺得呢度嘅辣椒油好好食,佢唔係話得一味死辣,而佢係有辣椒油嘅香。喺臨走嘅時候,因為覺得牛腩真係好好食。所以我決定外賣一個淨牛腩同屋企人分享