2020-01-19 1148 瀏覽
其實一早想會一會呢間日本天婦羅,可惜經過親都大排長龍。星期六大概2:00見到條龍都係8個人左右,而且啱啱食晏時間都過咗,等咗3個字,就安排入座Bar枱位置。位置都尚算舒適,見到卡位反而需要搭枱。餐牌選擇唔太多,而且組合上都差唔多,所以當日就點咗一個天幕御膳同天吉雙品(即係炸天婦羅丼拼個烏冬)天幕御膳有一個牌介紹3種食法,天丼食法、加醬汁、沾蘿蔔蓉,仲有加鰹魚湯食法。不過個餐牌中文介紹冇提你要問服務員攞鰹魚湯,反而英文嗰邊就有提如果需要就向服務員攞🤔。事實上加鰹魚湯食法真係超讚,湯頭味道清幽,加落飯度配一口炸物,已經足以令你食晒成碗飯。內容方面有蝦4隻、紫蘇葉包鯛魚、軟殼蟹、炸紫菜、四季豆、什錦炸物同炸天婦羅走唔甩嘅茄子同南瓜,仲係白飯任添。驚喜1: 估唔到炸四季豆係好好食,食落豆甜香脆,完全冇啲豆腥味。驚喜2: 炸軟殼蟹大件多肉,食落面脆內有啖啖juicy蟹肉。驚喜3: 紫蘇葉包鯛魚,外脆就唔洗講啦,魚肉嫩滑味濃,一啖咬落去紫蘇味滲出,而唔會搶咗魚嘅味道,真係絕配。餐牌上提到什錦炸物有洋蔥同魷魚,但係唔多食得出魷魚嘅存在。炸紫菜、茄子等水準都唔錯,冇得挑剔。天吉雙品個烏冬可以選擇要溫食
位置都尚算舒適,見到卡位反而需要搭枱。

餐牌上提到什錦炸物有洋蔥同魷魚,但係唔多食得出魷魚嘅存在。
炸紫菜、茄子等水準都唔錯,冇得挑剔。

天吉雙品個烏冬可以選擇要溫食定冷食,我就揀咗個冷食,烏冬面有啲柚子皮同好少量嘅紫菜絲,柚子皮就發揮到清香嘅作用,配上冷烏冬醬汁,真係食到唔停口。

內容有炸溫泉蛋、炸蝦2隻、都係茄子、四季豆同什錦炸物。

除咗炸溫泉蛋,其他嘢基本上天幕御膳都有。呢個亦都係驚喜,我二話不說就用嚟撈落個丼飯,蛋味超香濃滑,食落有啲炸皮粒粒,少少脆真係多多飯都食得落。

呢度嘅飯講到明係用日本產七星米,飯粒比較短,口感煙靭,飯味香甜。
仲有椰茶絲任食,最重要係配埋佢哋嘅柚子黑椒沙律醬汁,開胃醒神。
枱面亦有漬物提供,牛蒡同白蘿蔔。牛蒡味濃,纖維十足,咬感一流。白蘿蔔酸甜適中,開胃嘅好幫手。

店內供應牛蒡茶,牛蒡味香濃,入口順滑。炸物雖然食落冇乜油膩感,不過始終都係炸物,飲番啲牛蒡茶減低食泄感。

服務方面都唔錯,周不時見你啲椰菜絲食得七七八八就會走埋嚟問需唔需要加菜。

我一定會再嚟幫襯!

天幕御膳
天吉雙品
紫蘇葉鯛魚
漬物(牛蒡、白蘿蔔)
椰菜+柚子汁
15 分鐘 (堂食)
天幕御膳
天吉雙品
紫蘇葉鯛魚
漬物(牛蒡、白蘿蔔)
椰菜+柚子汁
  • 椰菜沙律