2017-11-01
嗰一日明明約咗朋友七點打邊爐, 去到銅鑼灣佢先打畀我佢竟然要ot!!? 咁唯有一個人行下街享受下孤獨嘅滋味,順便搵下餐廳, 本來打算帶佢去食x海閣(啲人話佢哋啲嘢啲椰子雞好好食, 當日竟然爆曬場,唯有過去隔離開平道嗰度搵間酒吧chill out一陣,打發下時間之餘搵埋附近有咩食,最近香港入夜越來越凍, 日夜溫差太,個心成日囉囉攣想應天氣去打邊爐,見到有間高層嘅火鍋店喺後幾條街, 佢就係101grill bar hot pop,啲評語仲話可以邊食火鍋邊睇靚景, 帶女仔去食飯有個浪漫環境係好啲嘅,就諗都唔諗book咗十點枱。 我揀呢間101有兩個最吸引嘅理由, 第一大部分食物都係任食,喺樓下餓咗幾個鐘嘅我上到去唔使睇價錢咁食簡直係一件樂事,第二裝修靚 亦都比較現代化, 相比起帶女仔去傳統嘅火鍋店好似更加體面適合。我哋入到去金朝陽中心樓下大堂佢已經好興奮咁問我一陣食啲咩,上到去佢都露出一個好似食完元氣嘅大滿足笑容,果然冇估錯一上到去最近hit爆嘅雲石枱 文青style嘅深綠色梳化,佢坐低唔夠幾分鐘就係咁影相同打卡(問題係個侍應好用心咁解釋餐牌佢都冇聽 好唔尊重,「不如我哋叫咗嘢食先啦」 一落
《前菜》
。麻醬麻辣手撕雞同爽脆惹味嘅麻辣木耳夠灑充場 涼浸浸 胃納即時增加
。食灑仲可以添食 搞到我上鍋前不停食手撕雞
。 如果你哥哥仲未到 侍應見你前菜碟冇曬食物仲會幫你refill
《自助醬料》
。 雖然佢顏色冇平時嘅沙茶醬咁深 湯底濃厚 唔會死鹹 熱辣辣煮起嘢食上嚟味道一流
個人嚟講第一次食台式火鍋, 食物就同平時食嘅邊爐冇乜分別,除咗台灣夜市拼盤多咗啲台灣傳統小食,同埋食物擺設更精細,大部分情節都係去香港火鍋店差唔多, 雖然佢係任食,但係入座後就會開始計限時兩個鐘,所以都要爭取時間。
《西班牙伊比利亞黑毛豬肉片》 。黑毛豬肥瘦平均就全世界都知架lah
。鮮紅血色嘅豬切片厚薄適中 紋理清晰
。 雖然夾嘅時候d肉成日都痴埋一齊 神奇地d豬無論煮幾耐都唔會太老太粗糙 依然爽嫩
。同埋幾乎食唔出豬騷味
《101特製手火鍋拼盤》
。 黑松露蟹子海鮮軍艦 童安格斯霜降牛丸特別出色 未食之前 都唔知黑松露同蟹子可以如此相襯 牛丸牛肉味特別濃 話佢齒頰留香絕對唔誇張
。 蟹肉餃啖啖蟹肉 滿足鐘意食蟹嘅朋友
。 兩款三重芝士食物 有流心效果嘅芝士醬味道唔太濃 唔會掩蓋食材自身味道
。喱個拼盤所有食物都冇得輸 唔單只食材珍貴而吸引人 互相配搭嘅製作手法突顯到唔同食物嘅個性 呢樣亦都係我最欣賞 雖然喺度食飯 ,價錢真係好貴食到邊窮,但有心人搵無心人錢係社會嘅道理, 呢度唔少食物都係心機作品,亦都好難係香港搵到其他火鍋餐廳有如此精打細算嘅拼盤,物有所值,呢啲錢佢哋值得搵。
。
《台灣夜市拼盤》
。全部都係傳統台灣小食 分別有:鹵水豬耳 鹵水腎片 鹵水 大腸 鹵水牛肚 鹵水蛋 鹽水雞翼 紫薯同地瓜芋圓 同埋紫薯水晶包
。第一次火鍋時有鹵水食物 雖然以上食物都好似已經係熟食 但係餐牌提醒我哋要煮熟先可以食用 煮過嘅滷水食物比起原本嘅狀態更柔軟更易入口 效果有驚喜 比較推薦嘅係牛肚 大腸
。地瓜圓同紫薯水晶包勁有嚼勁 水晶包嘅紫薯味亦都突出
。
。豬耳太騷 唔太鐘意
《手工即炸響鈴拼手工即炸魚皮》
。雖然得三件 但食吓食吓先發覺分量都真係幾多吓
。鮮味爽口 好想食完再食
。魚皮都唔執輸 同響鈴一樣都係大件過人 點少少拌醬食非常有風味
《飲品》
。 我入咗嘅時候見到每枱都會有杯酒喺度 原來啤酒同紅白酒都任飲㗎 鍾意飲酒嘅人有福了
。 盆栽珍珠奶茶味道偏淡而且好多冰
。 盆栽珍珠朱古力就好好多喇, 朱古力濃郁,而且飲嘅每一啖都有珍珠, 好滿足
任食火鍋每人HKD398+醬油費用HKD15,會收加一服務費 ,101grill bar hot pop係位於金朝陽中心二期唔係時代廣場對著嘅金朝陽中心一期呀, 原本我仲懶醒咁以為一搵就搵到,唔好好似我咁傻更更行咗去一期又唔係做facial, 二期先至係餐廳架, 所以一定要喺登龍街入!