帝京軒

Di King Heen
2021-10-28 2185 瀏覽
之前一晚食完個好普通既 buffet 之後, 起身就想試下呢度既中菜, 其實早幾年間中都會過來飲茶, 唔知幾年後會有咩變化 ! 11點左右打個電話落去做 booking, 有位但只可以食到 12:30, 相信係 lunch hour 都會幾旺場, 其實有成個半鐘一般都夠哂時間 ! 落到去, 由門口既帶位到入面既服務員都係非常有禮貌, 笑容滿面, 感覺都係好親切友善, 其實飲茶都係食點心, 都係點返自己平時食開既, 當然酒店入面既中菜價錢就一定會比出面酒樓貴些少, 但當然係賣相同味道上都會唔同櫻花蝦叉燒腸 - 櫻花蝦好香, 腸粉皮非常滑同薄, 叉燒唔會鞋, 而且好好味錦鹵雲吞就累嫌細隻左少少, 不過就好有蛋香味, 汁醬入面有海鮮, 叉燒同雞肉, 味道好好山藥 - 涼盤配帶少少麻牆, 而山藥非常爽口山竹牛肉, 鳳爪 就唔算咩特別, 都係好正常蘿蔔牛肚 - 非常惹味, 牛肚同蘿蔔都好入味, 個汁好濃好香, 而牛肚係燜到好淋, 無根好好食粉果 - 皮薄, 入面非常足料, 好香好入味煎蘿蔔糕 - 入口唔會感覺一團粉, 好香蘿蔔味, 臘味既味道岩岩好蒸魚雲 - 一般蒸魚雲都會有少少腥味, 但呢度係

山藥 - 涼盤配帶少少麻牆, 而山藥非常爽口
山竹牛肉, 鳳爪 就唔算咩特別, 都係好正常
粉果 - 皮薄, 入面非常足料, 好香好入味
蒸魚雲 - 一般蒸魚雲都會有少少腥味, 但呢度係一 D 腥味都無, 而且整得好入味, 魚雲劏得好乾淨, 肉質好滑, 而且上到枱都仲好夠熱

2021-10-24