2021-11-30
之前已經聽過住喺灣仔熱愛法國既一位朋友食過呢間店嘅意粉幾次,力推,話抵食好食又超值既正宗法國意大利粉。終於喺上星期五晚26/11/2021同朋友去呢間店食意大利粉。我哋大約夜晚6點幾去到,雖然呢間店主打外賣,但店外有兩張長枱同長櫈,我哋就坐低食。店既老闆兩夫婦都係法國人,大廚亦都係外國人,佢哋好nice,尤其係老闆娘知我第一次黎食,逐一為介紹意粉。最後,我點咗Ratatouille spaghetti,朋友就點Meatballs fettuccine,點埋onion rings share食,亦點咗嗰日既soup of the day ‘’南瓜湯‘’。 跟住就一直同老闆娘邊傾計邊等嘢食,原來佢哋間店開左個幾月,現時開星期一至五,遲啲可能會開埋weekend。啲意粉嘅材料同份量都好多,又多汁唔會乾,新鮮熱辣好好味,加埋少少芝士粉,更香更好味😋。洋蔥圈又大又脆,老闆俾咗啲BBQ醬同茄汁,點埋超好食呀!好耐無食過洋蔥圈,下次一定會再點。至於南瓜湯係我暫時飲過最好飲既南瓜湯,質感好滑,飲落去有少少南瓜既絲,好creamy,加埋少少黑楜椒,味道更正。如果淨叫呢個湯配洋蔥圈既話,真係人間極品呢!老
老闆話有時soup of the day會係洋蔥湯,我同朋友都好想試,我相信好快又會再去encore,希望下次飲到法國洋蔥湯啦!