2008-06-23
是日做孝順女,陪爸媽飲茶,懶得等位,索性去可以訂位酒店內的酒樓。蜜汁叉燒-再睇食評後,才知這裡的叉燒是很出名的。顏色鮮艷潤澤、蜜味濃郁亦帶點玫瑰露的酒香、肥瘦均勻,厚切的梅頭肉鬆軟亦富有彈性,還附上一碗蜜汁給客人添加,我已一件接一件不停的食。$120一碟,當吃過後就覺得絕對有所值。除了燒味外,以前食過煲仔飯都幾有水準,今次也是要了鹹魚雞粒煲仔飯,4個人要了2人份量,很大煲份量很多,起碼有7、8碗。有淡淡的鹹魚霉香、又有冬菇香味、飯粒分明夠,最開心是有不少香脆的飯焦。鹵水豬腳仔-炆得入味又夠腍,皮肉夠滑又爽口。雞絲粉皮-粉皮切得大細不一,唔夠爽滑,雞絲又少,麻醬又唔夠香。點心只有叉燒包及燒賣,只是一般貨式。其實以酒樓來講,價錢一點也不平,食物及服務又有水準,而且恆生咭仲有9折。
鹵水豬腳仔-炆得入味又夠腍,皮肉夠滑又爽口。
點心只有叉燒包及燒賣,只是一般貨式。