2024-03-02 43 瀏覽
和閨密相識35年紀念日,要好好搵一個舒服既地方慶祝我地選擇了在半島酒店的日本料理「釧」來一個廚師發辦,實在冇令我哋失望,無論環境同埋食物都系一等一,甚至乎我在日本也找不到這種上等的Toro前菜-水雲草左口刺身茶碗蒸用半山熟嘅龍蝦刺身令到一方面又可以吃到龍蝦嘅鮮味同埋咬口,配上嫩滑嘅茶碗蒸,上面加上黑松露和蜜糖增加香氣和甜味,非常有心思的一道作品主菜羽太 金目鯛 深海池魚壽司傳統日本嘅鮮魚壽司,沒有一點腥味,非常清甜新鮮池引魚,赤背,吞拿魚中腹超級拖羅壽司池引魚味道濃郁,又有魚的鮮甜赤背:非常爽甜吞拿魚中腹超級拖羅:脂肪平衡,又非常鮮甜嘅油脂,入口即溶針魚,毛蟹,大拖羅壽司針魚:味濃,故廚師在上邊放了一小小姜蓉,非常細心毛蟹:超級多毛蟹肉,內里放了少少蟹膏,蟹肉味非常香甜大拖羅:又系非常鮮甜嘅油脂,刀工有咬口,拖羅嘅甜味在口中徘徊不容易散開,非常正北海道馬冀海膽,拖羅卷物壽司,玉子燒布甸北海道馬糞海膽好似喺你前面開嘅一樣鮮甜拖羅卷:高質甜美玉子燒布甸很嫩滑面豉湯連碗也10分講究,用三種不同面豉煮出面豉湯,加了白豆腐,非常有特式甜品也10分有心思,下次紀念日可以再encore
和閨密相識35年紀念日,要好好搵一個舒服既地方慶祝

前菜-水雲草

左口刺身

茶碗蒸

主菜
羽太 金目鯛 深海池魚壽司
傳統日本嘅鮮魚壽司,沒有一點腥味,非常清甜新鮮

池引魚,赤背,吞拿魚中腹超級拖羅壽司
池引魚味道濃郁,又有魚的鮮甜
赤背:非常爽甜
吞拿魚中腹超級拖羅:脂肪平衡,又非常鮮甜嘅油脂,入口即溶

針魚,毛蟹,大拖羅壽司
針魚:味濃,故廚師在上邊放了一小小姜蓉,非常細心
毛蟹:超級多毛蟹肉,內里放了少少蟹膏,蟹肉味非常香甜

北海道馬冀海膽,拖羅卷物壽司,玉子燒布甸
北海道馬糞海膽好似喺你前面開嘅一樣鮮甜
拖羅卷:高質甜美