賣相普通,連相都廢事影喇。買左杯 tall size 嘅新野飲試下,叫左熱嘅 honey-sweet mousee mocha,面頭果層 mousse 嘅口感都可以接受嘅。不過 honey 嘅味道可以再突出一啲。杯野飲42蚊,店員推介我可以 10 蚊特價加多一個 croissant 或者 lemon tart,於是我就揀左 lemon tart 。總共 52 蚊。可能因為疫情關係,就算堂食,店員都比左紙杯﹑紙碟同埋膠叉。對此,我有少少失望。因為我期望佢比我用更環保嘅瓦杯,瓦碟同埋鐵叉。用膠叉來食果個 lemon tart 係非常因難。個 tart 嘅皮太硬,又無痴實個 lemon 餡。我唔可以用支叉插一下就吉好啲餡連埋個皮。真係麻煩。我之後放棄用叉,用手食就算。仲有樣奇怪野,就係介乎 tart 底同 lemon 餡中間,有一層白雪雪,幾硬嘅糖皮。佢大約 5mm 高,而且得個甜字。同埋佢可能係令到個tart 皮同餡分離嘅原因之一。
用膠叉來食果個 lemon tart 係非常因難。
我之後放棄用叉,用手食就算。
2020-08-20
7 分鐘 (堂食)