餐廳名叫爆爆鍋,已經覺得間餐廳幾得意,入到去都有好多呀石公仔🗿,幾搞笑!簡單啲講,佢就係火鍋🤣 但係有一啲嘅鍋底(鍋底寫住爆炒嗰啲就係),店員會喺你面前炒香,然後先加湯變火鍋,個經驗幾特別👍🏻 首先點餐有四個步驟:第一個步驟:選主餐第二個步驟:選白米飯/寬粉/新竹米粉(選一)及附送蛤蜊菜盤 (即係少少餸)第三個步驟:選鍋底第四個步驟:可以追加一款小食同埋一款飲品 (要加錢的)散點火鍋配料就任加嘅,有錢就可以點🤓😂成個過程用QR code落單,都幾簡單清晰,而自助吧枱都有一啲蔬菜俾客人任攞同埋醬料都好多款,啱晒混醬嘅人🙊主餐:綜合海鮮拼盤($158)+寬粉+爆炒燒酒烏雞鍋(+$18)海鮮有四五款,算幾多選擇。味道同鮮味亦都正常發揮。爆炒燒就烏雞鍋就有啲特別,一嚟佢喺你面前炒,加酒嘅時候勁大火,好特別😂烏雞炒到好香,肉嫩份量多,同埋出邊少見到烏雞鍋,唔錯👍🏻寬粉有啲似紅薯粉,有飽肚感。安格斯牛小排($168)+新竹米粉+夜市養生排骨鍋(+$18)牛小排肉質幾靚,份量對我嚟講足夠(我個人鍾意食菜多過肉),大大片,有肉香味🥰養生排骨鍋有淡淡嘅藥材味道,感覺幾健康(不過後期加湯之後都冇咩特別㗎啦

第一個步驟:選主餐
第三個步驟:選鍋底
第四個步驟:可以追加一款小食同埋一款飲品 (要加錢的)
散點火鍋配料就任加嘅,有錢就可以點🤓😂

主餐:
綜合海鮮拼盤($158)+寬粉+爆炒燒酒烏雞鍋(+$18)

養生排骨鍋有淡淡嘅藥材味道,感覺幾健康(不過後期加湯之後都冇咩特別㗎啦🤣),排骨煲到好嫩,一大條幾好「損」哈哈哈!新竹米粉個咬感都唔錯,不過食其他野食到好飽,我食唔晒個米粉🤣

追加一款在地小吃(+22)
懷念鹽酥雞
雞肉都幾嫩同脆,唔算熱

追加一款飲品 (+$18)
蘋果醋QQ冰紅茶
蘋果醋味道幾出,一開始飲酸酸地,慢慢習慣咗佢個味道就容易左入口,好似好健康咁, QQ應該係講緊啲粒粒,幾好咬唔錯😌

散點火鍋配料
穀飼豬梅花肉 ($25)
唔錯,有4塊,肉質唔嚡

手工松露海鮮丸(三粒) ($32)
有松露嘅味道,口感彈牙,幾好咬😆

自助蔬菜吧
有10款蔬菜可以任攞,有幾款都幾特別,包括萵筍同埋淮山,好味之餘,出邊都少見😍

最後仲會送杯Häagen-Dazs雪糕,真係食到好心滿意足☺️

結論
🫰整體感覺,食物質素okay、湯底都特別
🫰一人一鍋
90分鐘好快過,我地一開始掛住驚嘆同影相冇食嘢,所以唔夠時間😂

好味度:8/10
回頭度:7.5/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:爆爆鍋
餐廳地址:銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期1樓109號舖
營業時間:星期一至日 12:00-22:00
  • 爆炒燒酒烏雞鍋