2014-06-14 2793 瀏覽
最近都無咩點同一大班朋友去食飯,今日就到朋友去西環食「BBQ」,太耐無成班人一齊玩下,果然係令人輕鬆愉快既方法。首先去到食左個清酒煮象拔蚌,唔算太多隻,不過就唔係燒既方法,揀左清蒸咁樣,雖然佢無咩點調味,但咁樣反而更帶出到象拔蚌既鮮味。象拔蚌本身無落到蒜蓉,反而係底部有洋蔥粒,夠特別之外,整體味道都好清甜果然唔錯。之後叫听左串燒花膠, 一串又一串既肥大花膠,就燒得有少少燶,,不過就好彈牙好口感,而且真係好抵吃,所以我地都食左好多串。女士黎食當然唔怕可以食多幾串,因為佢養顏,另外佢個鵝肝用燒的方法代替左煎,反而仲好食左,因為佢口感無煎咁油膩,而且外皮脆脆地,裹面好香好滑既感覺都同樣做到。