2017-03-21 1031 瀏覽
最近好少喺銅鑼灣食飯, 所以約咗我銅鑼灣啲朋友出嚟食晚飯, 朋友即刻話不如去一間好好食嘅餐廳喺大坑, 既然佢已經諗好咗食咩嘢嘅話咁我就唔多考慮啦。朋友同我講呢一間餐廳嘅食物係好特別嘅, 都係佢朋友介紹嘅只不過係佢上次 望到menu一眼 就好想去食啦 因為佢個menu 入面嘅內容同埋個配搭 非常之特別!所以that's why我去咗呢間餐廳之後就影低 menu畀大家去參考下啦, 我嗰日喺現場睇真係覺得好誇張好特別, 從來都冇見過有咁嘅egg benedict, 如果有留意開我嘅openrice, 相信大家都知道我係一個egg benedict怪, 所以我就揀咗egg benedict做我嘅main, 而呢個egg benedict個全名就係叫做 “法式油浸鴨腿配烤夫班尼迪蛋” , 朋友對蛋有啲過敏所以that's why佢就揀咗另外D 嘢嚟食,“珍寶龍蝦仔 牛角酥配薯條”, 其實係個名上面已經冇得輸 因為我睇完就已經唔記得咗個全名啦。專登切開隻蛋黃 等佢有流心嘅效果畀大家可以見到, 整egg benedict 有流心嘅效果已經係贏咗第一步。 首先已經過咗我個關, 再嚟佢去油浸鴨腿 配上烤

法式油浸鴨腿配烤夫班尼迪蛋
首先已經過咗我個關, 再嚟佢去油浸鴨腿 配上烤夫 真係第一次試咁樣食。 油浸鴨腿唔會太油唔會太乾, 而且 仲帶有一啲脆口, 反而估唔到個烤夫原來唔係脆係軟淋淋, 仲要帶有少少甜 而唔係鹹嘅烤夫! 成個配搭好新奇! 完全值得一試!
珍寶龍蝦仔 牛角酥配薯條
朋友哥 “珍寶龍蝦仔 牛角酥配薯條” 同樣地都好特別, 薯條怪嘅我見到咁多薯條勁開心, 新鮮炸起上嚟熱辣辣外脆內軟 而且唔乾, 配搭埋個黑松露醬真係一流!!!
牛角酥焗得剛剛好, 配搭起龍蝦仔肉 都係個新鮮嘅感受, 唔好見佢細細個其實好大分, 總之食完就唔會餓死你! 龍蝦肉鹹香鹹香配搭牛角酥出嚟嘅效果都特別唔同! 食出嚟嘅味道完全唔知點樣形容 呢樣嘢可能就要靠大家去試試啦!!!

你喺飲品方面, 我就 叫咗 green tea milk shake, 是朋友就叫左青蘋果 沙冰。
green tea milkshake
綠茶奶昔嘅綠茶味道好重, 其實一開始上嚟嘅時候我有啲笑笑口, 唔知係咪因為燈光嘅問題我見到我杯綠茶奶昔嘅顏色好似係紅茶奶昔, 因為個顏色有啲 啡紅色
青蘋果 冰沙
青蘋果冰沙我就冇飲啦所以俾唔到意見亦都畀唔到評價

食完嘢飲完嘢梗係你一個happy ending, 就係甜品時間啦! 經店員介紹佢哋啱啱新出咗個薑汁梳乎厘, 既然係新出所以我哋都 叫 咗嚟試一試!
真係估佢唔到 原來圖同實物係可以成正比嘅!!!! 呢一個賣相已經畀足一百分, 由於薑汁味太重所以係100分裏面我扣咗五分, 如果你食得薑嘅人就一定唔好放過佢啦!
薑汁 梳乎喱
主菜飲品甜品三樣嘢我哋都食曬 最后尾係個肚抱住咁離開, 因為真係飽到呢!

最後show 數返門面同埋店內嘅情況
店舖就唔算大 所以大家坐上嚟會有親密少少感覺, 不過唔緊要啦有好味嘅食物親密少少又如何呢
2017-03-13
珍寶龍蝦仔 牛角酥配薯條