2020-11-25
今日想走日式食物又唔想食生冷野所以選擇了拉麵,我炮台山附近拉麵店唔算多選擇同事推介所以去了這間,金鶴有五所分店我都未去過第一次試,今次試完我對香港日式拉麵有了新希望一般我都是大約兩個月先食一次拉麵,每次食完都好口渴...就算已經點了淡一點...入到去本身諗住叫午餐,但午餐唔算太吸引就點了一個正常套餐(主食,小食,飲品)點了金鶴雞白湯拉麵為主食,黎到嘅時候見到本上有一個浮誇嘅’裝飾‘,本身以為得個睇字同事叫我快啲食,食咗落口好香口有啲脆有啲甜.....好好吃....問店員得知是炸牛蒡...第一次食到個湯底冇‘鹹味’...好神奇...好真嘅雞味有少少好似溶咗嘅芝士味(如果食開重未或者食開味精會覺得呢個好淡可以加$20轉特濃,我同事好誇張覺得個湯好味到要飲晒佢..食完完全唔覺得口渴碗麵入邊有雞,黑豚肉,黑木耳,筍,炸牛蒡,溏心蛋.(雞食落去似係慢煮雞胸肉好林好林黑豚肉味道也很不錯)和朋友分別點了小食炸唐楊雞及炸日式餃子,餃子不過不失而雞就真係好出色,個面炸得剛剛好,又香又脆....重點係入面嘅肉一啲都唔乾又滑又多汁!!另外佢哋有出名嘅日本同本地嘅手工啤選擇,好可惜午飯冇加到錢叫,晚飯一定加錢
另外佢哋有出名嘅日本同本地嘅手工啤選擇,好可惜午飯冇加到錢叫,晚飯一定加錢飲埋,鍾意飲啤酒嘅客人可以夜晚過嚟食夜晚飯或者過嚟叫個串燒餐,優惠價加啤酒~
總結
食物:70