2014-07-28
香港人對於壽司既印象,不外乎三文魚,玉子壽司等等,大部分既壽司店都好少有特色既卷物,最出名既都只係香港特產-花之戀.所以喺香港都好少試到呢d特色既卷物去到外國先第一次接觸到特色卷物壽司,好似-volcano roll (醬燒鰻魚卷) dragon roll (牛油果天婦羅大蝦卷)呢d壽司,發現又有另一番風味最近發現尖沙咀開左一間由加拿大回流既壽司師傅開既壽司店,主打特式卷物,便決定黎回味一下外國先食到既滋味呢間家庭式既壽司店好細,只有十多個座位,7點正,我同友人好好彩坐到一張2人枱.因為陸續都有幾枱人都要等位.左上角係午夜牛郎係炸芝士牛油果壽司, 鍾意芝士既你一定會心心眼, 壽司入口好香,但一d都唔會油膩.但如果怕熱氣,或者會鍾意另外兩個卷多少少右下角係富士山,,即係魚生青瓜芝士壽司,亦係本人最愛.魚生新鮮加上芝士同沙律醬口感豐富右上角既係龍卷風,係蟹肉牛油果卷物,好多蟹肉,可惜牛油果唔熟,彈牙既感覺有少少奇怪.我地仲叫左個海帶沙律,但冇咩特別.壽司好味又特別,但環境就有少少逼同嘈,所以如果係想坐耐d傾下計既就要轉場啦:$
呢間家庭式既壽司店好細,只有十多個座位,7點正,我同友人好好彩坐到一張2人枱.因為陸續都有幾枱人都要等位. 左上角係午夜牛郎
但如果怕熱氣,或者會鍾意另外兩個卷多少少
右下角係富士山,,即係魚生青瓜芝士壽司,亦係本人最愛.
魚生新鮮加上芝士同沙律醬口感豐富
我地仲叫左個海帶沙律,但冇咩特別.