2017-09-10 1187 瀏覽
同事推薦呢間拉麵店,叫埋我收工一齊去食,食完又真係咁唔錯,下次會再去。拉麵店的店面不大,但勝在夠方便,地鐵站一出果個商場就係。店員都好 nice,好好笑容,一坐底推介有咩好食,服務不錯。餐牌同事想試新野,叫咗個黑松露忌廉海鮮烏冬,我就鍾意黑蒜,所以叫咗個黑蒜豚肉拉麵。我哋見隔離枱個凍豆腐幾正,所以又叫咗一個。凍豆腐最先上枱。 豆腐大大件加上麻醬,又有少量沙律菜作伴碟,令人胃口頓時大增。 呢個豆腐豆味濃郁,值得一試。另外嘅雞軟骨串脆卜卜,不焦,好香口!正!未食完個凍豆腐,我哋就已經聞到陣陣黑松露嘅香味, 原來係同事個黑松露烏冬黎緊! 老闆放咗好多黑松露,所以離遠都聞到香味! 同事率先試一啖湯底, 湯底柔滑而且充滿黑松露味,是未曾在其他店試過的口味。 海鮮都好足料,分別有三文魚和元貝,同事覺得海鮮都新鮮! 主角烏冬則比較幼和軟身, 好配合湯底的柔滑口感。我個黑豚肉黑蒜拉麵亦隨後送上。 豚肉份量亦非常足,有3大塊!腩肉滷得非常入味,但卻一點也不硬,很容易被咬開。 湯底有濃厚的黑蒜味, 好啱我呢個黑蒜怪。 出乎意料地,這個湯底都是感覺都是柔滑的,跟同事的烏冬湯底好似, 應該這間鋪頭的特色。 仲

拉麵店的店面不大,但勝在夠方便,地鐵站一出果個商場就係。

餐牌

我哋見隔離枱個凍豆腐幾正,所以又叫咗一個。

呢個豆腐豆味濃郁,值得一試。

另外嘅雞軟骨串脆卜卜,不焦,好香口!正!
黑松露忌廉海鮮烏冬

老闆放咗好多黑松露,所以離遠都聞到香味!
黑蒜豚肉拉麵
腩肉滷得非常入味,但卻一點也不硬,很容易被咬開。
湯底有濃厚的黑蒜味, 好啱我呢個黑蒜怪。

仲有兩杯店鋪特製飲品添,大家都可以嘗試一下:
自家製薑蜜
巨峰特飲

一人一碗麵再加凍豆腐, 一串雞軟骨和飲品, 已經飽到我和同事不行了... 看來下次要叫少d 啦~
2017-06-20
  • 黑松露忌廉海鮮烏冬