去左銅鑼灣辦完公事,屋企又無飯開,一個人愁緊食乜好之際,見到霸媽拉面竟然吾多人排隊(之前一直想試,但係每次都見到勁多人排隊之後就放棄左),一於去試下啦, 好好彩十分鐘左右就入得。菜單上款式吾算多, 拉面湯底主要分豚骨湯及雞白湯, 而且菜單大大本,圖文並茂,好快就有心頭好。點菜紙上可以選擇拉面的軟硬度, 仲可以選擇少油,少蔥同走蔥,十分甜心。今日出完差特別肚餓,所以叫左一碗"特盛炙燒豚肉拉面" , 食拉面吾知點解一定要配餃子,所以追加左一份" 羽根燒餃子"。特盛炙燒豚肉拉面 $118拉面的觀感十足,一上枱已經見到4大塊重量級豚肉,而且每塊肉都有明顯炙燒過的痕跡, 另外豚骨湯的濃烈香味撲鼻而來, 真係見到已經流晒口水。急不及待先試豚肉, 每塊豚肉都係厚切, 肉同脂肪比例均衡, 外表燒得岩岩好至香口感覺, 食落去肉質夠腍, 豚肉香味濃烈,真係忍吾住一口氣將整塊豚肉放晒入口。至於豚骨湯底夠濃,但又吾會太咸,另外可能揀"少油"的關係, 飲落真係吾會有油膩感覺。最後拉面很滑, 即使"相機食先"都吾會面身給腍同發脹, 相信一定係佢的自家制拉面優勝之處。羽根燒餃子 $35餃子亦做得相當出色,外皮皮薄及

特盛炙燒豚肉拉面
特盛炙燒豚肉拉面 $118

羽根燒餃子
羽根燒餃子 $35
餃子亦做得相當出色,外皮皮薄及香脆, 肉餡相當豐富而且仲有肉汁,相當吾錯。

總結: 豚肉拉面十分出色,有機會會試埋雞叉澆同雞白湯~~
特盛炙燒豚肉拉面
羽根燒餃子