2024-12-24
今日係假期,同朋友去北角附近一帶行街。 又到吃午餐的時間,朋友話去和富美食廣場吃四川冒菜,好吃有特色! 它在北角和富道21-53號和富地庫B50-51號舖和富美食廣場A1號舖。 我同朋友揀食吉祥套餐,仲加一個小食同兩個飲品。吉祥套餐:湯底可以十款選一款、主食可以五款選一款、食材就三十九款選六款,食材有分葷食同素食。 🥢黃金酸菜湯、米線、美國肥牛、五花腩片、豬大腸、滑牛肉、炸枝竹和芫荽黃金酸菜湯係唔辣但有麻味,酸辣味適中,入口滑順,加上有蒜蓉和香科令到個湯個味道更香更可口。滑牛肉超鮮甜,豬大腸炆得入味,炸枝竹和芫荽吸收了湯的精華和米線就超夾。 每一口都濃郁好味,超正! 🥢重慶麻辣湯(小辣)、土豆粉、五花腩片、滑牛肉、貴州丁家脆哨、毛肚、潮汕蒜香墨魚丸和潮汕手槌牛肉丸小辣都好夠辣! 麻辣味超香,味道好地道。令配料食物增加層次感。 貴州丁家脆哨是拌麵小吃,炸得好香口嘅猪肉粒。 五花腩片吃起来肥而不腻,很軟滑!毛肚係黑牛柏葉,味道鮮美有咬口! 墨魚丸和牛肉丸爽口彈牙,鮮味可口! 土豆粉真的份量不少,煮得都好透明爽滑,配上麻辣湯底和配料的精華,好味道! 🥢麻辣魚皮 (小食)麻辣味鮮香,辣味香濃但
🥢麻辣魚皮 (小食)
麻辣味鮮香,辣味香濃但不會好辣。 魚皮脆嫩彈牙,吃過不停! 再來兩罐超凍可口可樂同玉泉忌廉,好配合來食辣野,真的很完美!
這間小店的食物價廉物美,值得一再捧場!