餐廳: Verde MAR
資訊:

2023-03-01 445 瀏覽
西環同上環一帶係特色店鋪嘅集中地🏘️喺呢度唔會見到一式一樣 了無生氣嘅連鎖店🛒 而係一間又一間獨一無二 令人駐足欣賞嘅小店 每次嚟到呢度 我都會逛得樂而忘返喺西營盤水街 就有一間裝修雅致嘅墨西哥🇲🇽餐廳店內擺滿盆栽🪴同各種植物 綠意盎然仲有樹懶🦥同馬造型等嘅皮納塔紙偶 充滿童趣而當中最為人津津樂道嘅 就係佢哋精心炮製嘅各款牛油果料理🥑由於餐牌上嘅特色菜餚實在太多🤤 上次同朋友食過一次之後意猶未盡 今次帶媽咪嚟再食多次😋Slow cooked Beef cheek Barbacoa ($189)一大碗慢煮牛面肉 肉質非常嫩滑廚師提醒我哋 食嘅時候要將番茜、洋蔥碎同青檸加進湯中 非常滋味只見到旁邊嘅食客都拎起碗 將湯分享並全部喝光!Avocado Tostada ($89)嚟到呢度 當然要食牛油果🥑啦!呢個牛油果脆餅賣相吸引 將牛油果片砌成花形底下放上墨西哥粟米脆片 增加口感Shredded Beef with scrambled eggs ($98)呢個係假日嘅Brunch套餐手撕牛肉配上炒蛋 夾埋墨西哥薄餅一併享用係個飽肚又好食嘅選擇Homemade Churro (6pcs) ($78
西環同上環一帶係特色店鋪嘅集中地🏘️
由於餐牌上嘅特色菜餚實在太多🤤
上次同朋友食過一次之後意猶未盡 今次帶媽咪嚟再食多次😋

一大碗慢煮牛面肉 肉質非常嫩滑
廚師提醒我哋 食嘅時候要將
番茜、洋蔥碎同青檸加進湯中 非常滋味
只見到旁邊嘅食客都拎起碗 將湯分享並全部喝光!
Avocado Tostada ($89)
Avocado Tostada
嚟到呢度 當然要食牛油果🥑啦!
呢個牛油果脆餅賣相吸引 將牛油果片砌成花形
底下放上墨西哥粟米脆片 增加口感

呢個係假日嘅Brunch套餐
手撕牛肉配上炒蛋 夾埋墨西哥薄餅一併享用
係個飽肚又好食嘅選擇
Homemade Churro (6pcs) ($78)
好耐冇食過「鬼佬油炸鬼」啦🤣
見到餐廳有自家製嘅墨西哥肉桂條 梗係要嗌嚟試下啦
炸得酥脆嘅肉桂條 配上朱古力醬 好邪惡呀!
Homemade Churro
Iced Horchata ($38)

食到口乾 嗌返杯嘢飲先 見到呢杯Horchata好特別 就試下啦
餐牌介紹呢杯係"rice cinnamon drink"
估唔到好啱我口味😍😍有啖啖肉桂香 甜而不膩 好好飲
2023-02-26