2024-12-27
早前和友人去深水埗閒遊,途中話題說起在當區有着標誌性代表嘅車仔麵店時,要狠嚐港式美食嘅靈魂立即被點燃。在網上找到了這間人氣所未及同區著名車仔麵鋪 但亦廣受好評嘅小店,而且看它離我們較近 便抱着一般要尋找隱藏美食嘅念頭便去了。餐廳裏位置不算很多,大概有7-8張,是典型小店的格局。由廚房到出餐的動線一目了然。餐廳的牆壁貼上各款令人遐想的美食硬照,而每款菜式均配有新穎名稱,和其本身較港式的印象形成強烈對比。 店裏的收銀處位於餐廳較入位置,旁邊有着一行對聯訴說店舖名稱的由來:有緣相聚;歡迎再來 — 聚來。3餸車仔麵 小辣 沙嗲汁🍜第一眼望會以為好淡味,撈勻後發現果然外表唔可以盡信!沙嗲汁嘅香口配上自己選擇嘅小辣辣醬 令整個配搭充滿色香味,若再加上佢哋自家制嘅菜譜,口感就更加豐富,當然刺激亦加倍🥵(菜譜好辣)我揀嘅餸有冬菇,豬頸肉同椰菜餃 冬菇🍄炆得好軟熟 咬落去可以feel到佢嘅汁湧出來嘅感覺 個人絕對推介!豬頸肉🐽我認為不過不失 但初初點餐時幻想係泰式豬頸肉 結果發現唔係 所以有啲啲失望😗 椰菜餃🥟係值得一試 呢間車仔麵鋪嘅餃子好驚艷 尤其係接下來講嘅芝士煎餃!!!雙拼煎餃 (芝士粟米+韭菜
3餸車仔麵 小辣 沙嗲汁🍜
第一眼望會以為好淡味,撈勻後發現果然外表唔可以盡信!
我揀嘅餸有冬菇,豬頸肉同椰菜餃
雙拼煎餃 (芝士粟米+韭菜豬肉)
一開始只係純粹想食香口野而叫 結果味道絕對係震撼!
芝士粟米餃🌽用左mozzarella cheese, 很Creamy、有濃濃的奶香同芝士味,係香港人會中意嘅芝士。當中煎嘅火侯處理得非常好,一咬落去芝士會噴瀉而出,若你拉長仲可以做到拉絲效果,配上粟米食落又唔會太膩🤤 好食程度令我哋即場encore叫多左6隻!
韭菜豬肉餃相比之下就較為遜色 但都係好好食 不過芝士粟米搶曬focus😛
爆漿阿華田西多士配朱古力榛子醬🍞
無錯!呢間車仔麵鋪最特別就係佢哋有甜品供應,仲要係主打本身已經好邪惡嘅西多士, 加上灑滿成塊多士嘅阿華田粉,同加熱後一切開就流曬出嚟嘅朱古力榛子醬瀑布! 絕對係邪惡❌邪惡❌邪惡嘅合作!
因為太有罪惡感,食左少少嘅我就決定送曬俾友人食😈
但其實食落口唔會有好死甜嘅感覺,可能因為多士炸得酥軟,咬落去嘅空氣感幫到佢平衡左好多,望住友人兩三下就KO左佢⋯🤓