2019-05-06 742 瀏覽
相約咗朋友出嚟聚會,朋友介紹這間高高酒樓,酒樓環境是舊式街坊小菜的酒樓,但內裏乾淨衛生。 朋友話這裏的街坊小菜有鑊氣又有特色,做得唔錯所以專誠約埋我們一齊品嚐一下。 小菜品種選擇都較多,今次我哋選擇咗小炒王,因為朋友每次必定order這個小炒王,配料好足除咗韭菜花主打外,配有蝦乾芋絲炸花生 真係做得好美味有鑊氣。這個冰鎮生炒骨上枱時鋪滿冰塊, 上枱時好似只係一盤冰塊,賣相就不是很吸引,但內裏的生炒骨非常酥脆又美味。這個椒鹽瀨尿蝦, 瀨尿蝦完全剝曬殼,雖然不是大隻瀨尿蝦,但隻隻瀨尿蝦剝去殼,啖啖肉做得好香口。還有這個砂鍋薑蔥魚卜,我是第一次食魚卜,平常都會覺得魚肚腥味, 但這個做得好香脆惹味完全冇腥味。整體這家小菜真係做得幾出色,朋友冇介紹錯
相約咗朋友出嚟聚會,朋友介紹這間高高酒樓酒樓環境是舊式街坊小菜的酒樓,但內裏乾淨衛生。 朋友話這裏的街坊小菜有鑊氣又有特色,做得唔錯所以專誠約埋我們一齊品嚐一下。 小菜品種選擇都較多,今次我哋選擇咗小炒王,因為朋友每次必定order這個小炒王,配料好足除咗韭菜花主打外,配有蝦乾芋絲炸花生 真係做得好美味有鑊氣。

小炒王

冰鎮生炒骨

椒鹽瀨尿蝦

薑蔥魚卜

整體這家小菜真係做得幾出色,朋友冇介紹錯
小炒王
冰鎮生炒骨