2017-06-01 181 瀏覽
銅鑼灣食肆林立,尤以謝斐道最出名,各國菜式都可以食到,上星期發現有一間新開業不久嘅日式居酒屋“昭和食堂”為食嘅我當然要去探究一番。當日我同左幾個志同道合嘅Best Friend到昭和,品嚐一下佢地嘅美食。甫入店內,好有傳統日式居酒屋的風味,簡潔且富有特色。日本蕃茄三杯醋……蕃茄好爽好清甜,確實係一個很好的開胃前菜。冰燒鴨胸肉…………不油不膩,鴨胸肉同脂肪比例均勻,肉質軟腍,且帶有少少酒香,確實非常有水準。鹿兒鳥黑豚…………師傅刀工不錯,每片黑豚肉厚簿一切,肉質香口軟腍,加上帶有少許脂肪,下酒一流蟹羔甲羅燒…………將蟹羔和肉釀入蟹蓋,再用猛火燒熟,然後一羹一羹放入口,蟹羔和肉非常鲜甜且好有口感及嚼頭,但略有少少鹹,但整體都非常不錯。燒鵪鶉蛋…………唔係好多居酒屋有呢款小吃,燒得香口,可以連殼食,裡面有流心,口感非常。“昭和食堂”雖為新開業,但食品水準卻相當不錯,再加上店內服務員態度親切且主動,所以值得推介俾大家。

日本蕃茄三杯醋

日本蕃茄三杯醋……蕃茄好爽好清甜,
確實係一個很好的開胃前菜。

冰燒鴨胸肉

鹿兒島黑豚