2019-10-23 822 瀏覽
香港拉麵舖頭真係好多,但有幾多間真正好食?今日就黎左尖沙咀寶勒巷呢間達摩元祖麵屋,門面好霸氣,入到去難得一見既拉麵舖裡面係咁闊,位置非常多,各樣野都超級乾淨,有種好舒服既感覺。入到門口,咁岩今日做緊抽獎活動,可惜本人運氣太差,只轉到多謝惠顧,算啦!呢D好野唔到我!睇下有咩食先,唔錯wo,有好多款式選擇,有飯,有麵,有小食,有飲品等等,花多眼亂,睇左大半個鐘,終於諗好啦。我就選擇左最最最特別既一款"北海道3.6牛乳湯拉麵",佢地好細心,仲有分麵質同肉貨,我比較鐘意幼麵,肉方面佢有4款,身為一個肥婆仔,緊係要食肥野啦,所以第一眼已經鎖定豚腩叉燒,仲可以直接要蒜,真係太好了。北海道3.6牛乳湯奶味真係好濃,第一次咁樣配拉麵,真係好特別!仲有支招財貓梳打,佢寫姐係蜜糖味,又係一款未試過既野,淡淡既蜜糖味,唔會太甜,加上梳打,好似蜜糖味既波子汽水^^"男朋友就叫左同我相反既粗曲麵配辛辣湯拉麵,仲要我最唔鐘意食既豬軟骨,因為係我印象中,豬軟骨係好細舊,跟住好多軟骨要咬,哈哈~呢間真係俾我好多驚喜,估唔到佢既豬軟骨比我個個緊加好味,又嫩又入味,可能咁岩,我男朋友俾我食個舊仲要冇軟骨咬到,好正呀!!加
香港拉麵舖頭真係好多,但有幾多間真正好食?
今日就黎左尖沙咀寶勒巷呢間達摩元祖麵屋,門面好霸氣,
入到去難得一見既拉麵舖裡面係咁闊,位置非常多,
各樣野都超級乾淨,有種好舒服既感覺。
入到門口,咁岩今日做緊抽獎活動,可惜本人運氣太差,
只轉到多謝惠顧
,算啦!呢D好野唔到我!
花多眼亂,睇左大半個鐘,終於諗好啦。
我就選擇左最最最特別既一款"北海道3.6牛乳湯拉麵",
佢地好細心,仲有分麵質同肉貨,我比較鐘意幼麵,
肉方面佢有4款,身為一個肥婆仔,緊係要食肥野啦,
所以第一眼已經鎖定豚腩叉燒,仲可以直接要蒜,真係太好了。
仲有支招財貓梳打,佢寫姐係蜜糖味,又係一款未試過既野,
因為係我印象中,豬軟骨係好細舊,跟住好多軟骨要咬,
加上佢個辛辣湯,又濃郁又夠辣,真係非常之夾。
仲有佢個支元祖達摩梳打(檸檬味),同我個支既味道都幾似,
不過佢係檸檬味重D,我個支就蜜糖味濃D。

我見到附近好多夾公仔舖,下次夾完公仔可以黎試下呢間,真係唔錯!!
2019-10-22