2022-11-30
相約朋友晚飯聚舊,揀咗間舒服闊落嘅泰國餐廳慢慢話當年。新泰位置相當方便,一出尖東站行一兩分鐘就到,對於我呢啲路痴嚟講就啱曬啦。我哋好在有book位,七點半左右去到都要等三四枱先可以入座。不過餐廳大門口有個相當闊落嘅等候區,可以俾食客一邊舒服等位一邊閒客家常,喜歡打卡嘅朋友都可以同架督督車打下卡落一層樓梯之後入到餐廳內堂,分為左右兩邊,左邊主要係大枱同包廂,右邊係相對細嘅枱,兩邊都好有泰國特色,一班人定三五知己嚟聚餐都適合。冬陰功首先嚟個冬陰功開下胃先,酸辣適中唔會太搶喉,朋友表示隻大蝦都好鮮甜好好食,如果多隻蝦我會更開心泰式生蝦食泰國嘢點可以唔食泰式生蝦呢,大大隻生蝦配上地道泰式醬汁,鮮甜爽彈。飛天通菜純粹因為個名太型所以叫咗呢個菜,食完都唔知咩叫飛天個菜係好食嘅,唔太油菜夠爽脆,啱餸飯。越式春雞釀香茅黃飯燒春雞釀飯可以一次滿足你三個願望,黃飯吸收咗春雞精華,啖啖雞油香,雞肉唔會過火而變柴,雞髀位置肉質嫩滑。沙律幾清新,如果個走豆苗我哋會更開心珍多冰&咸檸梳打珍多冰味道正常,咸檸梳打略嫌個大咸檸唔夠咸同酸,如可加粒多青檸應該會出眾啲。
冬陰功
泰式生蝦