2023-06-17 181 瀏覽
三年冇去Thailand 旅行,返黎之後都係好唔捨得泰菜,見到中環呢間泰菜嘅menu 都幾得意,就沖左入去食。我就嗌左虎蝦海鮮混亂杯麵,賣相相當吸引,好似倒瀉杯足料海鮮杯麵。海鮮有魷魚,青口,大虎蝦,麵以青椒洋蔥炒起,醬汁酸酸辣辣,應該係冬陰公汁,以為冬陰公只係當湯咁飲先好飲,估唔到用黎炒麵咁好食咁開胃。另外都嗌埋香辣紅咖喱軟殼蟹配雪糕筒,紅咖喱入面有菠蘿蕃茄同埋青檸。本身會以為好辣,其實只係少少辣,仲有少少甜香,可能有加左少少椰奶嘅關係。軟殼蟹炸得香脆可口,外脆內軟,蟹肉尚算新鮮。最搞笑係可以將紅咖哩汁倒落雪糕筒度食,又甜又辣,又脆又軟,係一個十分新奇嘅食法。我哋覺得個汁好好味,所以呢最後都加埋薄餅點嚟食,咁嘅配搭都唔錯又夠飽肚。嘢飲方面,我嗌咗泰國奶綠,其實就係就係綠茶加奶。飲落唔算甜膩,有淡淡嘅茉莉花茶香,真係幾好飲。朋友嗌左Baileys 朱古力沙冰,開頭以為係普通嘅cream,原來加左椰奶嘅,真係喜出望外。baileys 味好重同朱古力好夾,覺得甜左少少但都係可接受範圍。鐘意泰菜嘅朋友都可以黎呢到試下,菜式創意同味道都唔錯,擺盤同環境都好靚,只係奶綠粒冰都係葉子形狀,冰入面都

冰入面都係有塊真葉,足見心思,黎呢到有種渡假嘅感覺,推介大家中午放飯時間都黎試下,輕鬆下。

虎蝦海鮮混亂杯麵
紅咖喱軟殼蟹配雪糕筒加薄餅