2024-03-12
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時中餐比人嘅感覺都係比較熱鬧同埋擁擠,有時想靜靜地食返餐都好難。今次介紹嘅新派福建菜「4口」我就已經食過好幾次,國際金融中心分店非常就腳,仲設有卡位,嚟一場舒適嘅中菜之旅都冇問題。砂鍋豆瓣焗黃魚砂鍋傳熱效果更佳,令到魚肉更加受熱均勻。而黃金底下用上大量嘅薑、蒜頭同埋豆瓣醬。黃魚魚肉非常鮮嫩,點一下豆瓣醬一齊食會更加濃郁。福建金湯佛跳牆湯底清澈呈金黃色,入面有一隻大大隻嘅鮑魚,除此之外仲有海參、花膠和竹笙。食之前可以將佛跳牆金湯倒入配搭嘅麵線上面,麵線吸收晒佛跳牆嘅鮮甜味,配搭有嚼勁嘅鮑魚真係一大滋味。松子薑蓉菠菜味道比較清新,令到人食完都好開胃。高湯燜炒純米粉米粉經過過湯煮過所以會帶少少嘅濕潤,同埋湯嘅鮮甜味。除此之外,米粉入面仲有大蝦、蜆肉、花生、紫菜和芽菜等等,滿滿嘅鮮味啊。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
砂鍋豆瓣焗黃魚
福建金湯佛跳牆
松子薑蓉菠菜
味道比較清新,令到人食完都好開胃。
高湯燜炒純米粉
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️