2024-03-05
來到大埔做完野, 打算吃完晚餐才返家,找到這一家位於八號花園第二座地下叫黔滋味的貴州風味小店,店面簡約為主調,雖然沒有豪華的裝修,但仍給人一種光猛整潔的感覺。手打牛筋丸米線, 湯底為用五指毛桃豬骨熬製而成,清甜鮮味,手打牛筋丸爽口彈牙,咬開更啖啖肉汁流出,貴州米線比較粗身,食落夠爽口,十分有咬口。鮑汁豬軟骨米線, 豬軟骨炆得好腍好嫩好入味,完全唔會韌,十分惹味,配合鮑汁令湯底更加香濃美味,令人回味無窮。涼拌蓮藕, 特意選了B B 辣, 蓮藕片香脆爽甜, 配合有少少麻辣啲醬汁, 即使我們平時唔係太食得辣,但食落亦覺得唔錯, 夠醒胃。流心紅糖糍粑,之前其他店吃過,發覺這店的紅糖糍粑是吃過最好味的, 煙煙韌韌, 咬開有流心紅糖,份量恰到好處,不會太甜。即使已經食完整碗米線再食這個糍粑仍然不會覺得膩, 做得非常出色的一道甜品。芒果沙冰, 沙冰打得好綿滑, 有入口即溶的感覺,大大杯夠解渴。熱情果梳打, 梳打水分開上,讓客人自己加入,看到綿綿的氣泡升起, 十分有儀式感, 而且熱情果醬的份量也不少, 完全不會飲到一半變淡,解渴一流。總體來說, 小店能堅持拒用味精,真材實料用心製作特色美食,絕對值得支
總體來說, 小店能堅持拒用味精,真材實料用心製作特色美食,絕對值得支持。