早排去佐道鮨慶祝拍拖周年,晚市得一款omakase,所以去到只需放心等食!前菜有高野豆腐,螢光魷魚同埋日本菠菜。螢光魷魚而家時令,一咬即刻食到飽滿嘅魷魚子!當晚刺身有:真鯛、赤貝、八爪魚、牡丹蝦。最特別係牡丹蝦,師傅將部分蝦膏放入蝦身,再輕輕火炙蝦膏,蝦膏變佐好似芝士咁嘅口感,食落好有鮮味,而蝦頭肉就炸佐去整天婦羅,每個部分都物盡其用。壽司12貫有墨魚、梳子魚、小肌魚、青柳貝、膠鰈、汁燒甲魷魚鬚、小長井町蠔、深海池魚、帆立貝、穴子、拖羅以及北海道根室海膽。小長井町蠔真係好正,食第一啖覺得口感creamy,但突然之間會有一下好濃嘅海水味湧岀黎,一隻蠔食到兩種層次,難怪師傅話呢隻蠔有得獎。北海道根室海膽色澤金黃鮮艷,瓣塊大小平均,味道鮮甜到不得了!可惜紫菜唔夠脆,略為扣分。最後有湯、有烏冬、有甜品。湯都好有心思,平時成日都見木魚絲,但今次師傳即席喺我地面前刨木魚絲整湯,新鮮即刨鮮味更突出。omakase有時就係食嗰份體驗,呢度完全俾到我。最後嘅甜品簡直係全晚highlight--有暫時全港個道鮨先可以食到嘅水果--叫做「木瓜蜜瓜」!由長崎木瓜和北海道蜜瓜接枝生成,食落有蜜瓜的香味,但口感像

當晚刺身有:真鯛、赤貝、八爪魚、牡丹蝦

最後有湯、有烏冬、有甜品

omakase有時就係食嗰份體驗,呢度完全俾到我。

最後嘅甜品簡直係全晚highlight--有暫時全港個道鮨先可以食到嘅水果--叫做「木瓜蜜瓜」!由長崎木瓜和北海道蜜瓜接枝生成,食落有蜜瓜的香味,但口感像木瓜般清爽,好甜好多汁,真係幸福嘅感覺!

道鮨著重新鮮時令食材,加上師傅對材料的深厚認知以及同客人嘅互動,令我哋有非常難忘嘅一晚!超級推薦嚟呢度食omakase!