2024-11-26 416 瀏覽
有朋友今日介紹我哋去灣仔冒喜嘅川菜風味麵館,佢話有好多美食尤其是個湯底,又多選擇又好飲,辣味一流。我哋入到館內,見到環境不錯,充滿中國風味,簡潔舒適光猛,牆上有好多介紹美食嘅牌子,十分適合打卡,牌子上個字句都寫得令人好有興趣叫來食.😝冒喜個餐牌嘅食物都有好多選擇,有銅錢套餐任選4款食材、吉祥套餐任選6款食材、八寶套餐任選8款食材,選擇食材有葷食區域同素食區域,兩個區域都有成20款嘅食材,選完食材就選湯底,有5款辣有5款唔辣,主食嘅粉麵飯都有6款,真係令人選擇得開心,如果唔想食湯粉麵,可以選乾拌粉麵,用無敵醬汁嘅雙椒醬,是紅尖椒同青尖椒來拌,仲係獨家秘方椒香令人過癮。😝靚湯嘅黃金酸菜湯好有麻味,酸辣鮮香,酸爽可口,酸辣清爽不嗆喉,令人飲得開胃,仲好配合食材同主食一齊食,而生椰蕃茄湯真係淡淡椰香,愛不釋口,一口濃湯,酸甜鮮香,我未食完食材主食已經飲晒啲湯。食材嘅魚腐質地細膩鮮香,潮汕手搥牛肉丸同潮汕蒜香墨魚丸爽滑可口,蟹籽蟹粉丸入口香甜,鵪鶉蛋入口豐富美味,炸枝竹同豆腐串食落香口,蔬菜都好新鮮,尤其是貢菜食落非常脆口,主食嘅土豆粉及米線亦都軟滑爽口,連埋酸湯麻湯一齊食,好吃到停不下來。😝甜

😝甜品桂花蜜烏梅冰粉有山楂QQ果凍、桂花蜜糖水、烏梅冰粉,真係香甜爽口,生津止渴,好配合食完川菜風味嘅食品,吃完真係開心。而飲品洛神花山楂蘋果及酸梅青檸烏龍茶真係開胃飲品,味道酸酸甜甜,但又唔太甜,生津解渴,洛神花山楂蘋果好有山楂同蘋果嘅味道,酸梅青檸烏龍茶嘅濃茶味帶上酸香味,兩個飲品真係好飲,這間川菜麵館自製這些飲品真係做得非常正。冒喜嘅食物質素好,店員服務態度又好,仲全日免加一,好值得來食。