2021-11-27
今日去中環新地標-中環街市朝聖,自從佢裝修完之後都未黎過,所以趁去開中環就黎睇下。入去其實地方光猛,乾淨,幾舒服。仲有分室內室外,個感覺幾正。個格局令我諗起新加坡食飯個feel, 最搞笑係佢又真係有坡菜,咁咪順勢試試 - 蒲羅。坡菜必點-咖央多士,去親新加坡都必食。佢個多士無坡式咁 Dry, 可能迎合翻港人既口味,唔錯既,個半熟蛋就係坡式水準,正既,啲豉油都係新加坡嗰種濃稠既豉油,有鹹味仲有坡味。主菜-海南雞飯,去新加坡其中一個最common既就係海南雞飯,所以叫左個。啲雞肉質夠滑,就算雞胸都唔會“鞋”。配個雞油飯+三色醬,唔駛多,特別中意黃色嗰個蒜蓉醬,停唔到!最後同朋友share個小食,鹹蛋魚皮。呢個就離譜喇,啲鹹蛋多到誇張,滿足我呢啲鹹蛋控。魚皮亦都無因為鹹蛋醬而軟身,仲係脆朴朴,我諗應該係即叫即整,所以稍為等一等先有得攞,完全好食過一包包薯片嗰種鹹蛋魚皮。係香港想食到新加坡咖央多士、半熟蛋、即整鹹蛋魚皮,我諗真係罕有,中意坡菜既人,值得黎試。
主菜-海南雞飯,去新加坡其中一個最common既就係海南雞飯,所以叫左個。 啲雞肉質夠滑,就算雞胸都唔會“鞋”。 配個雞油飯+三色醬,唔駛多,特別中意黃色嗰個蒜蓉醬,停唔到!