2022-08-25 646 瀏覽
今日收工同朋友去食咗中菜,揀咗呢間中菜餐廳(食神麗宮),餐牌上有不同種類的中菜,有好多外面都食不到和一些特別菜式,還有所有菜式都唔會太鹹和沒有落味精,令顧客食得健康。1. 特醬燒乳鴿乳鴿係原隻上,原汁原味,外皮脆卜卜,內裏熱辣辣和多肉汁,食得出和外面餐廳絕對有分別,呢隻乳鴿不需要點用任何配料已經非常夠味,可以用手套抓住成隻乳鴿黎食非常有風味。2.山楂汁脆蝦球炸蝦球好大隻,亦有好多粒,爽脆彈牙配上山楂汁酸甜開胃好特別,配上青椒和菠蘿非常夾3.魚香茄子煲茄子煲非常有鑊氣,熱辣辣,茄子切得大細適中,配上鮮肉碎非常夾,味道不會好鹹,食到最尾都不會覺得好油膩。4. 吊片炒粉絲粉絲煲用料好豐富,有好多粉絲,魷魚等不同配料,粉絲入口香味好濃郁,粉絲炒好乾身,食落有煙韌口感。5. 生炒2吋菜芯每條菜心大細均勻,新鮮爽脆清甜,燒肉脆卜卜,炒埋一齊一啲都唔油膩最後餐廳贈送甜品黑芝麻糊一人一碗,芝麻糊甜度剛好,入口充滿芝麻香,濃稠度適中。總結值得推介呢間懷舊中菜餐廳,款式特別,值得推薦。

1. 特醬燒乳鴿

2.山楂汁脆蝦球

3.魚香茄子煲
魚香茄子煲

4. 吊片炒粉絲
吊片炒粉絲

5. 生炒2吋菜芯
生炒2吋菜芯

總結值得推介呢間懷舊中菜餐廳,款式特別,值得推薦。
芝麻糊

魚香茄子煲